Őszig megújul a Sportliget minden szeglete

frisss, fotó: szombathely.hu • 2019. február 13., szerda •
A projektindító eseményen minden fontos tudnivalót megosztottak velünk a városvezetők.
Őszig megújul a Sportliget minden szeglete

Aláírták a kivitelezési munkák elvégzésére vonatkozó vállalkozói szerződést A szombathelyi Sportliget fejlesztése” című európai uniós finanszírozású projekt keretében. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program finanszírozásában mintegy 1 milliárd 155 millió forint értékű beruházás valósul meg, teljes egészében uniós forrásból. A kivitelező a Sportliget 2018 Konzorcium, melynek tagjai a Homlok Zrt. és a PRENOR Kertészeti és Parképítő Kft.- hangzott el projektindító sajtótájékoztatón a Városházán. - 2017 a továbbfejlődés éve volt, 2018 a folytatásé, 2019 pedig a továbbhaladás éve - jellemezte az elmúlt évek szombathelyi beruházásait, és a jövőbeni terveket Dr. Puskás Tivadar polgármester.

A meglévő három salakos pálya kopórétegét teljesen felújítják és bővítik, sőt nyugati irányban egy új pálya is épül - mondta el nekünk Illés Károly alpolgármester. A kapuk mögé 4 méter magas, és 22 méter széles labdafogó háló kerül. A meglévő pályák közül a középső „center pálya” nyugati oldalában lelátót is kialakítanak. A futballpályáktól keletre található 3500 m2-es területen piknikező zónát jelöltek ki a meglevő növényzet figyelembevételével. A jelenlegi faállomány felülvizsgálata is megtörténik, és amelyeket a szakemberek balesetveszélyesnek tartanak, azt cserélik. De ezzel együtt mintegy 100 fa elültetését tervezik a területen - hangsúlyozta Illés Károly.

A jelenleg is teniszpályaként funkcionáló területet is teljes felújítják és átrendezik, kicsit bővitik is. A meglévő büféépület felhasználásával, kibővítésével új raktár, öltöző és igazgatási funkcióval ellátott épületet létesítenek, karbantartó udvarral, salaktárolóval összesen 540 m2 alapterülettel. Az épületből a futballpályák és a teniszező felé szilárd burkolatú utak vezetnek. Az új épülethez közel 6 darab teniszpályát alakítanak ki úgy, hogy a téli lefedés is megoldható legyen, így télen sem kell lemondaniuk kedvtelésükről a tenisz kedvelőinek - tette hozzá az alpolgármester.

Megújulnak a kosárlabdapályák is, melyek ezután alkalmasak lesznek streetball játékra is. Új kosárlabda palánkokat, padokat, és hulladékgyűjtőket helyeznek ki, ezzel is növelve a komfortérzetet. Lesz egy központi dísztér, amely kiindulópontja, elosztó területe a rekreációs övezetnek - magyarázza Illés Károly. Ide épül a területet ellátó épület: vendéglátó egységgel, bérelhető öltözési-tisztálkodási lehetőséggel, kölcsönzéssel, nyilvános szociális helyiségekkel. A dísztértől keletre a fedett-nyitott esőbeálló épülethez illesztve pihenő- és bemutatókert létesül a jelenlegi kihasználatlan, üres gyepterületen. Itt a felnőttek és az idősebbek pétanque-ot, lengőtekét, pingpongot és sakkot játszhatnak majd. A szabadtéri fitneszpálya a sétány és a patakpart mentén kialakított „kocogány” találkozásánál lesz. A területen street-workout elemeket helyeznek el.

Nem csak hobbi, hanem versenyszerű görkorcsolyázásra is alkalmas lesz az aszfaltozott, döntött felületű, szabványos méretű, 200 m-es görkorcsolyapálya. A pályát keleti irányban a társasházak felé 3-4 méter magas, zajvédelmet is biztosító mászófal övezi majd 40 méter hosszan. A boulder mászófalat horizontális mászásra alkalmas felülettel és akadályokkal alakítják ki, előtte pedig 5-6 méteres szélességben ütéscsillapító gumiburkolat lesz. Ide is kerülnek padok és hulladéktárolók - teszi hozzá az Illés Károly.

Az Arany-patak menti szakaszon mikrodombokat létesítenek, ezek között kanyargós ösvény vezet majd, azok körül ligetesen facsoportokat ültetnek. A Nagy-rét zöldfelületén szabadtéri rendezvényeket lehet lebonyolítani. A jelenleg funkciótlan gyepes területre cserjefoltokat, nagy virágdísz értékű fákat telepítenek - hangsúlyozta az alpolgármester.

A rekreációs övezetben a fejlesztést követően nagyobb látogatószámra számítanak - mondta el nekünk Illés Károly, ezért a meglevő parkolók felületét is ésszerűen átépítik, valamint mozgássérült parkolót és autóbusz-parkolót is kialakítanak. A terület meglévő útcsatlakozásai változatlanok maradnak. A parkolóöblöket kívülről mezei juhar sövény veszi körül összesen 115,49 m hosszúságban.

Városszerkezeti szempontból kiemelt fejlesztési elem a gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas híd építése az Arany-patakon keresztül, ez közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Csónakázó-tóval. Ez azonban nem összetévesztendő a Liget utcai híddal, ez a fentieken túl épp azt hivatott szolgálni, hogy a gyalogos, kerékpáros és az autós forgalom biztonságosan különváljon. Reményeink szerint a munkálatokkal szeptemberre teljesen végeznek a szakemberek - zárta gondolatait Illés Károly.

közösség

további frisss

lap tetejére