Nincs karácsony könyv nélkül!

frisss • 2019. november 22., péntek •
A Berzsenyi Dániel Könyvtár idén újra megrendezi a tavaly útjára indított „Könyvtári könyvvásár és civil workshop” elnevezésű programsorozatát, amelyre 2019. november 26-29. között kerül sor.
Nincs karácsony könyv nélkül!

PROGRAM

|2019. november 26.|

 

10.00 Verses-mesés utazás

Devecsery László - oktatási tapasztalattal is rendelkező - József Attila-díjas költő, a modern kor kihívásainak megfelelve olyan irodalmi foglalkozást dolgozott ki, amely során az általános iskola alsó tagozatos gyermekei játszva ismerkedhetnek meg az irodalom szépségeivel.

Szervező: H+ Média Kulturális Egyesület

Helyszín: BDK, földszinti előadóterem

 

17:00 Ünnepélyes megnyitó, majd
Olvasásnépszerűsítés másként

Kocsis Marcell pedagógussal és Vincze Bencével az f21 online újság egyik alapító tagjával beszélget Waldinger Dóra könyvtáros, blogger. Bepillantást adnak a mai fiatal generáció olvasási szokásaiba, ismertetik az olvasásnépszerűsítés új útjait, mint például a könyves témájú videók, blogok, Instagram, podcastok.

Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Helyszín: BDK, földszinti előadóterem

 

|2019. november 27.|

 

11.00 Szerethető-e a komolyzene?!

Horváth Imre karnagy interaktív, rendhagyó zenei tanórája középiskolás diákok számára. A karmester a komolyzenei élmény befogadására egy rendkívül sajátos és egyéni módszert dolgozott ki, melynek segítségével hozzájárul a diákok klasszikus zenéről alkotott pozitív véleményének formálásához.

Szervező: H+ Média Kulturális Egyesület

Helyszín: BDK, földszinti előadóterem

 

17:00 Mintha muszáj lenne

Szendrői Csaba szombathelyi származású énekes, dalszerző, az Elefánt zenekar frontembere mutatja be első verseskötetét, mely a Scolar Kiadónál jelent meg, Mintha muszáj lenne címmel. Beszélgetőtársa Boros Ferenc médiatáros.

A versekre rímelő Elefánt dalokat Tóth András kíséri gitáron.

Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Helyszín: BDK, 4. emeleti előadóterem

 

|2019. november 28.|

 

10.00 Mesék a bőröndből

A "Mesék a bőröndből" című előadás a "Szivárványos" című verses-zenés kötet és a "Vas megyei manóságok" meséinek átdolgozása, interaktívvá tétele.

A program rengeteg zenét, együttzenélést, közös játékot, verselést és mesélést tartalmaz. A játékok közben a gyermekek megismerkednek a mesék apró manóival, tündéreivel és néhány Vas megyei településsel is. A mesék, versek Galambos Berni alkotásai, melyeket Bujtás Ervin dallamai kísérnek.

 

A program végén átadjuk a Könyvélmény 2019 könyvgyűjtő akcióban összegyűlt adományokat a Szombathelyi Hétszínvirág Óvoda képviselőinek.

Szervező: H+ Média Kulturális Egyesület

Helyszín: BDK, földszinti előadóterem

 

17:00 Kapcsolatok

Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélgetőtársai Stekovics Gáspár képzőművész, fotográfus, Szabó Tibor, Bálint Éva és Kelemen Zoltán színművészek.

Vendégeink olyan személyek, akiket az irodalom saját művészi pályájukon nap mint nap inspirál, sikerre emel. Barátságok, találkozások, személyes hangvételű emlékek idézése során derül fény a kortárs irodalom sokszínűségére, szerethető értékeire. A rendezvényt Stekovics Gáspár kortárs írókról készült vetített portréfotói színesítik.

Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Helyszín: BDK, 4. emeleti előadóterem

 

|2019. november 29.|

 

13:00 Rendhagyó irodalomórák

Szabó T. Anna foglalkozása 1. és 2. osztályosoknak

A vers: játék. Előbb velünk, azután helyettünk beszél, segít megérteni az érzéseinket. Szabó T. Annának mindenről ritmusok és dalok jutnak eszébe, klasszikus és kortárs költők versei, mert az irodalom számára nem kötelező feladat, hanem a nyelv örömét és szépségét közvetítő élmény és ajándék. Batyujából képeket, szövegeket, váratlan tárgyat varázsol elő, gyerekkori történeteket oszt meg, beszél a műfordításról, meg arról, hogyan írhatunk magunknak saját kötetet.

Dragomán György foglalkozása 7. és 8. osztályosoknak

A fehér király című regény hatalmas sikert aratott, rengeteg nyelvre lefordították, ahogy Dragomán György azóta megjelent könyvei is egyre több nyelven látnak napvilágot, erről tart előadást és kötetlen beszélgetést az író.

Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Helyszín: Paragvári Utcai Általános Iskola

 

17:00 Ketten és külön

Szabó T. Anna és Dragomán György önálló irodalmi estje.

Egy pár, közel harminc év. Együtt körülbelül huszonöt könyv, na és persze színdarabok, meg sok-sok műfordítás. Utazások ketten és külön, fejben és a nagyvilágban. Két dudás, két gyerek, egy csárda. Vajon hogy férnek meg együtt, hogy osztják el, meg, be, ki, szét? Vannak-e trükkjeik? Tippjeik? Na és receptjeik? Szópárbaj, anekdoták, felolvasás, jóízű beszélgetés!

Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Helyszín: BDK, 4. emeleti előadóterem

közösség

további frisss

lap tetejére