Mert utazni élvezet - utastájékoztató rendszert fejlesztett ki a GYSEV

EB • 2013. április 24., szerda •
Kényelmesebb és kiszámíthatóbb lett az utazás a GYSEV vonalain a saját fejlesztésű, internet és GPS-alapú rendszernek hála. Erről személyesen is meggyőződhettek a sajtó munkatársai.

Rövid kirándulást tettünk ugyanis a Szombathely-Kőszeg vonalon. Utunk alatt megfigyelhettük, a monitorokon keresztül értesülhetünk a pontos időről, a vonat sebességéről, az aktuális helyről, az érkezés idejéről, s hogy kell-e késéssel számolnunk.  A vonattársaság együttműködik a Vasi Volánnal is, így nem csak a vonat, de buszcsatlakozási lehetőségekről is tájékoztatják az utasokat.

 A fedélzeti utastájékoztatót eddig négy Jenbacher motorvonatba és egy Schlieren típusú vasúti kocsiba szerelték be a GYSEV szakemberei. Az utazóközönség a Szombathely-Kőszeg, a Szombathely-Csorna-Rajka, valamint a Szombathely-Zalaszentiván vonalakon láthatja a fedélzeti monitorokat, de lesz olyan vonat is, amely Pécsig közlekedik. A következő hónapokban a vasúttársaság további 10 Schlieren-kocsiba és 13 motorvonatba szereli be az utastájékoztató rendszert, de a GYSEV tervezi, hogy intercity kocsikba is elhelyezi az információs monitorokat.

"Igyekeztünk látványos elemekkel, térképpel ábrázolni a vonat elhelyezkedését. A próbaüzem alatt sok pozitív visszajelzést kaptunk, ez külön öröm számunkra" - mondta el Padutsch József, a GYSEV rendszerfejlesztője.

"Büszke vagyok rá, hogy külső segítség nélkül, saját erőből tudtuk kifejleszteni a fedélzeti utastájékoztatót, amelyhez hasonlóval csak a Railjet vonatokon találkozhat az utazóközönség” – fogalmazott Kövesdi Szilárd a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

Gencsapáti felső állomásán leszálltunk, s mintha csak osztálykiránduláson lennénk, beszálltunk egy kisbuszba. Visszafelé mindannyian megállapítottuk, vonattal, sokkal élvezetesebb az utazás. Főleg, ha van benne GPS és utastájékoztató.

közösség

további frisss

lap tetejére