Diploma nyelvvizsga nélkül? - lehetséges

Frisss, origo.hu, eduline • 2013. szeptember 25., szerda •
A Felsőoktatási Kerekasztal javaslatára eltörölhetik a nyelvvizsga kötelezettséget azokon a felsőoktatási képzéséken, ahol nem létszükséglet a nyelvtudás – írja az origo.hu. Így több lesz a diplomás és javulnak a statisztikák, amelyek még jócskán elmaradnak az uniós átlagtól
Diploma nyelvvizsga nélkül? - lehetséges

Fotó: szeged.hu

Azokon a szakokon, ahol az igen nyelv másodlagos, nem kellene feltétlenül nyelvvizsga bizonyítványhoz kötni a diploma megszerzését, áll a Felsőoktatási Kerekasztal új stratégiájában, amely nemsokára a kormány és a parlament elé kerül. Az Eduline információi szerint erre azért lenne szükség, hogy javuljanak a statisztikák, és az Európai Uniós terveivel összhangban a 2020-ra a diplomások aránya elérje a 40 százalékot (tavaly az uniós átlag 34,6, a magyarországi pedig csak 28,1 százalék volt).

Ma az egyetemisták és főiskolások 20-22 százaléka azért nem kapja meg abszolutórium után az oklevelet, mert hiányzik a nyelvvizsgája, és a munkába állás vagy családalapítás miatt ezt sokan később sem tudják pótolni. Az „irreális követelmények” eltörlésétől azt várja a Nemzeti Kerekasztal, hogy 15-18 százalékkal növekedjen a diplomások aránya.

közösség

további frisss

lap tetejére