Markusovszkyra emlékeztek

MO • 2013. május 04., szombat •
Marskuszovky Lajos halála után 120 évvel, koszorúzással emlékeztek meg munkásságára és szellemiségére. Dr. Plander Márk ünnepi nyitóbeszédét követően, megkoszorúzták a kórház udvarán álló szobrot a város, a megye és a szakma nevében is.

Markusovszky Lajos nehéz utat járt be élete és munkássága során, melynek minden mérföldköve példaértékű. Tudásvágya és kitartása kiváló példa erre, hiszen édesapja halálát követően egyedül finanszírozta orvosi tanulmányait. Idősebb korában pedig évente 5-6 hetet töltött külföldi tanulmányutakkal.

Hazafi is volt, a magyar orvosi szaknyelvnek megalapítása valamint az Orvosi Hetilap megalkotása és szerkesztése is nevéhez fűződik. Az 1948-49-es szabadságharc ideje alatt is sokrétű feladatvállalás jellemezte. Betegét Görgey Artúrt még a száműzetésbe is elkísérte.

„Markusovszky szellemi hagyatéka legyen példa és vezérfonal ahhoz, hogy a mai magyar egészségügyet is európai színvonalon tudjuk tartani és Szombathely kórháza méltó maradjon névadójához" – mondta el dr. Plander Márk.

Ezt követően Harangozó Bertalan kormánymegbízott helyezett el először koszorút megemlékezés jelképeként a szobornál, majd Puskás Tivadar polgármester a város nevében, Kovács Ferenc és Marton Ferenc a megye nevében, de a kórház főorvosi kara, a Tudományos Bizottság, a kórház vezetése és az orvosi kamara is lerótta tiszteletét.

közösség

további frisss

lap tetejére