Közös emlékezet: hazafiak voltak a trianoni békediktátum idején is

vaol • 2019. július 01., hétfő •
Ismét lovas túrával emlékeztek azokra a hősökre, akik 99 évvel ezelőtt nem féltek megvallani Magyarországhoz való hűségüket.
Közös emlékezet: hazafiak voltak a trianoni békediktátum idején is

Hagyományosan június utolsó hétvégéjén tartják meg a lovas hűségtúrát. A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület tagjai ilyenkor sorra látogatják azokat az egykor elcsatolt határ menti falvakat, amelyek lakossága a trianoni békeszerződés után úgy döntött, hogy Magyarországhoz szeretne tartozni. A Szombathelyről induló lovasok Narda érintéséve délután érkeztek meg Felsőcsatárra, ahol a résztvevők megkoszorúzták a templom előtt lévő emlékművet, majd a Szombathelyi Fúvós Zenekar felvezetésével felmentek a felsőcsatári gyermeküdülőhöz - tudósított a helyszínről a Vas Népe.

Abban, hogy a környékbeli falvak visszakerülhettek Magyarországra, nagy szerepe volt az egyházi vezetőknek is, akik abban a két és fél évben, ami a békeszerződés és a visszacsatolás között eltelt, nagyon sok meghurcoltatásnak voltak kitéve. A döntést, hogy a falvak újra Magyarországhoz tartoznak 1923 január 10-én a felsőcsatári templom előtt hirdették ki. A nardai és a felsőcsatári asszonyok ekkor a Bús magyarok imádkoznak című dalt énekelték, ami aztán a nyolcvanas évek végéig szokásban is maradt a környéken – emlékeztetett beszédében Kratochvill Attila polgármester.

Sátori Károly, a polgárőr egyesület vezetője elmondta, az idei túra a csendesebbek közül való, ám a trianoni békediktátum százéves évfordulója jövőre, míg a falvak visszakerülésének kerek évfordulója 2023-ban lesz, így ezekben az években minden bizonnyal sokkal többen lesznek majd. Hozzátette, nem az a fontos, hogy hányan vannak, hanem hogy minden évben megemlékezzenek a hősökről, így tisztelegve emléküknek.

Az esemény fővédnöke Dr. Hende Csaba mindenek előtt a magyar huszároknak kijáró köszöntéssel: Erőt, tisztességet! szólította meg a lovas túra résztvevőit, majd felidézte a 99 évvel ezelőtt történteket. – Hálával gondolunk azokra az elődökre, akik nem megriadva a trianoni béke csapásától fölemelték szavukat és meg merték vallani a hűségüket Magyarországhoz.

A trianoni békeszerződés hihetetlen igazságtalan volt, hiszen még az az Ausztria is kapott magyar területeket, amelyik az osztrák-magyar monarchia erősebb államaként belevitt minket az I. világháborúba. Emlékeztetett, az itt élőknek végül volt lehetőségük a választásra, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, és a Kárpátalján erre nem volt módjuk az ott élőknek, pedig ha azt a határon túlra került ötmillió magyart ugyanígy megkérdezték volna, egészen máshol húzódnának most a határok.

A Hűségtúra a hűség falvaiban elnevezésű lovas túrát először 2012-ben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Trianon emlékhónap Szombathelyen programsorozat záró rendezvényeként. Az eseményt azóta minden évben megtartják, az idei volt a nyolcadik.

VIA

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére