Közlekedési beruházások városhatáron kívül és belül

Szerző: frisss.hu Fotó: szombathely.hu • 2018. március 06., kedd •
Új elemként kerülhet be a Modern Városok Programba a szombathelyi körgyűrű „bezárása”. Ennek köszönhetően jelentős mértékben javulhat a vasi megyeszékhely belső közlekedési feltételrendszere.
Közlekedési beruházások városhatáron kívül és belül

Egynapos látogatást tett Szombathelyen Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki megbeszéléseit a városházán kezdte, még pedig Hende Csaba országgyűlési képviselővel és Puskás Tivadar polgármesterrel. Ezt követően a fedett uszodában tartottak bejárást, ahol sajtótájékoztatóra is várták a média képviselőit.

A Modern Városok Program Magyarország valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési programja, mely összesen 3500 milliárd forintot tartalmaz.  Ez 23 várost és ezen keresztül közel 6,5 millió állampolgárt érint. A projektet zöme a közlekedés, a kultúra, a sport és a városfejlesztés területén valósul meg. Szombathely mintegy 90 milliárd forintra számíthat a programból – kezdte tájékoztatója Kósa Lajos, aki a későbbiekben részletesen kitért azokra a beruházásokra, melyek a vasi megyeszékhelyen valósulnak meg a 2022-ig tartó ciklusban. Így többek között említést tett a fedett uszoda további modernizálásáról, a Képtár felújításáról, a Gothard-kastély rekonstrukciójáról, a Késmárk utcai teniszcentrum bővítéséről, a dozmati víztározó megépítéséről, hasznosításáról valamint a Szent Márton lovas-, és hagyományőrző rendezvény központ létrehozásáról. Kósa Lajos beszéde végén külön kihangsúlyozta, hogy az országos program kétharmad részben hazai forrásból, egyharmad részben pedig uniós támogatásból valósul meg.  

A közlekedésnek döntő jelentősége van Szombathely szempontjából, hiszen településünk megkülönböztetett jelentőségét mindig is az adta meg, hogy az utak csomópontjában helyezkedik el. Az történelmi jelentőségű tény, hogy az M86-os út megépítésével ismét bekapcsoltuk szeretett városunkat a nemzetközi úthálózatba. Közvetlen összeköttetést létesítettünk Budapesttel és most ezt szeretnénk megtenni Béccsel is. Ehhez az alapot az jelentené, hogy megújítsuk, négysávossá szélesítsük Kőszeg felé a 87-es főutat, ami rákapcsolódik az osztrák S31-es gyorsforgalmi útra. Emellett pedig kiemelt jelentősége van a 86-os főút további fejlesztésének Egyházasrádócig, ami már remek ütemben halad is –  fogalmazott a közlekedési beruházásokkal kapcsolatban Hende Csaba. Az országgyűlési képviselő örömmel jelentette be, hogy Kósa Lajos miniszter támogatja azokat a most felvetett javaslatokat, melyek alapján „összezárnák” a szombathelyi körgyűrűt, ami komoly mértékben tehermentesítené a belső úthálózatot. Így ez a beruházás is bekerülhetne a Modern Városok Programba. A Parlament alelnöke külön kitért a dozmati víztározó megépülésének pozitív hatásaira is.

A most árvíztől veszélyeztetett területek beépíthetővé válnak, jelentős mértékben felértékelődnek, így Szombathely és a telektulajdonosok vagyona is gyarapodik. Például az egyetem előtti terület is fejlesztésre alkalmassá válik. Ennek hasznosításáról már vannak elképzelések, melyek alapján akár szabadtéri színpad is épülhetne – fogalmazott Hende Csaba, aki az elkészült látványterveket is megmutatta a sajtó képviselőinek.

Szombathelynek szép múltja van, gyönyörű a jelene, és gyönyörű a jövője is – zárta a sajtótájékoztatót Puskás Tivadar polgármester.

közösség

további frisss

lap tetejére