Közgyűlés: Valós igényeknek megfelelő fejlesztésekre van szükség!

szróbert • 2014. március 13., csütörtök •
Jó volna, ha Szent Márton is indulna a választásokon, de sajnos ez nem lehetséges, ám a szellemiségére szükség volna – hangsúlyozta Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése március 13-i ülésén Puskás Tivadar polgármester. A Városháza nagytermében megtartott nyilvános ülésen a képviselők döntöttek a belvárosi sétálóövezet megújításáról, a Szent Márton kártya bevezetéséről, emellett elfogadták a város út-, közterület-, és közvilágítás felújítási tervét is – tudta meg a frisss.hu. A közgyűlési történések részleteiről az alábbiakban olvashat.
Közgyűlés: Valós igényeknek megfelelő fejlesztésekre van szükség!

A határozatképesség megalapítása után, napirend előtti felszólalásában az EPCOS és a város közötti együttműködés fontosságára emlékeztetett a polgármester, majd a mérsékletes kampányra, a város ügyeinek elsődlegességére hívta fel a képviselők figyelmét.A napirendre kerülő témákról zajló vita során Gyebrovszki János (MSZP) vízdíj-fizetéssel és a VASIVÍZ ZRt.-vel kapcsolatos felvetésére Marton Zsolt reagált.

"Nincs a VASIVÍZ ZRt. nehéz helyzetben, és nem hiszem, hogy a közgyűlés feladata lenne, hogy számlázási kérdésben utasítsa a vezérigazgatót" – válaszolt az alpolgármester. Ezt követően azt javasolta, hogy a cég vezetőjével folytassanak le egy kötetlen beszélgetést a rezsicsökkentés eredményeiről. Ez egyébként a Közgyűlés nyilvános ülése után már meg is történt – a szerk. A közgyűlés döntése alapján a felvetett téma nem került napirendre.

Településfejlesztés és helyreállítás
Mindjárt az ülés elején a belvárosi sétálóövezet kibővítésére, megújítására vonatkozó tanulmányterv készítésével kapcsolatos javaslat került a képviselők elé. A döntések meghozatala előtt a településfejlesztési koncepcióról hangzott el előadás. Szakály Szabolcs városfejlesztési osztályvezető által tartott prezentáció során az egyes városrészekről, így a belváros jövőképéről, a településfejlesztési akcióterületekről, a város-rehabilitációról, a sétálóövezet kibővítésének fő területeiről, és az ezekhez kapcsolódó fő fejlesztésekről, így a Savaria Múzeum jövőbeni rekonstrukciójáról is szó esett.

"Nagyon fontos, hogy a belváros alkalmas legyen a Szent Márton programok méltó lebonyolítására, illetve Ferenc pápa 2016-os szombathelyi látogatására is" – hangzott el. A közgyűlés elfogadta az előterjesztést.

Ezt követően az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek helyreállítása című pályázattal kapcsolatban született döntés. A kulturális– és sportbizottság, valamint a polgármester módosító javaslatának elfogadása után a pályázatról 14 egyhangú szavazattal döntött a közgyűlés.

Szent Márton kártya
Dr. Szakács Dávid gazdasági- és jogi bizottság elnök terjesztette elő a Szent Márton Kártya bevezetésére szóló javaslatot. Valamennyi városi frakció egyetértett a kártya kibocsátásával, de többen is megfogalmazták a bevétellel kapcsolatos aggodalmaikat.

Kővári Attila (MSZP) javaslata alapján az önkormányzati tulajdonú cégeknek meg kellene fizetni az esetleges veszteségeket. Németh Kálmán (MSZP) pedig a hiányos városmarketinget kérte számon, ám azt is hozzátette, hogy a kezdeményezés alapvető célja tagadhatatlanul jó.

Marton Zsolt alpolgármester kiemelte: n"em újdonság ez a kezdeményezés, hiszen a város több cége – VASIVÍZ ZRt., SZOVA ZRt. – is nyújt jelenleg már kedvezményeket, ezek a szolgáltatások bővülnek, szélesednek mostantól. Ez a kártya a város polgárainak érdekeit szolgálja majd."  A felvetett ellenzéki aggodalmakra Molnár Miklós alpolgármester válaszolt: "Azt javaslom, hogy az esztendő végén nézzük meg az esetleges veszteségeket, nem szabad és nem is lehet ezt előre tervezni. Szerintem 2-3 éven belül ez a kártya válik egyeduralkodóvá a városban, hiszen 80 ezer fogyasztóval lehet és kell is számolni."

A veszteségfinanszírozásra vonatkozó MSZP-s javaslatot elutasította a közgyűlés, ám a kártya kibocsátására vonatkozó javaslatot 14 igen és 1 tartózkodással elfogadták a képviselők.

A negyedik napirendi téma során a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásszal kötött ellátási szerződés módosítására, majd a Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft-vel kötött ellátási szerződés módosítására, aztán a SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft-vel kötött ellátási szerződés módosítására, végül pedig a színházi feladatok ellátására kötött megállapodás módosítására szóló javaslatot fogadták el a képviselők.

Útfelújítások
Miután a polgármester azt hangsúlyozta, hogy az adósságkonszolidáció tette lehetővé a 2014. évi fejlesztéseket, az útfelújítási program elfogadására vonatkozó javaslatot ismertette Lendvai Ferenc. A szakbizottság elnöke részletesen szólt az idei fejlesztésekről, az 500 millió forintnyi közútfejlesztésről, majd azt is kiemelte, hogy az összegből jelentős hányad, mintegy 140 millió forint áll rendelkezésre a városi képviselők helyi fejlesztési, felújítási javaslatainak megvalósítására is.

Molnár Miklós alpolgármester a téma tárgyalásakor hozzátette: "A helyi felújításokkal több évtizedes súlyos problémák oldódnak meg, azt gondolom, hogy a következő években is lesznek források ezekre a célokra, de a csapadékvíz-elvezetési program is jelentős lesz. Ez azt jelenti, hogy a város ebben az évben közel 1 milliárd forintot költ úthálózat-fejlesztésre és az ehhez kapcsolódó beruházásokra."  

Marton Zsolt alpolgármester a felújítások nagyon komoly önerőből történő megvalósulását húzta alá, emellett az aluljárók rendbetételét, bekamerázását és a zeneiskola mögötti parkoló modernizációját is kiemelte. "Pozitívan kell látni a világot, az ellenzék is örülhetne egy kicsit a városi fejlesztéseknek" – tette hozzá az alpolgármester. 
Ezt követően négy, köztük kettő helyi módosító javaslatról, aztán a napirendi témáról is döntöttek. A közgyűlés tagjai 16 igennel fogadták el az útfelújítási programot.

Egyebek
Ezután a Claudius Ipari Park bővítésére vonatkozó kérelemmel kapcsolatos döntéseket hozták meg, majd a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. 2014. évi módosított üzleti tervét, végül pedig a vagyongazdálkodási bevételek alakulásáról szóló tájékoztatót fogadták el.

A közgyűlés tagjai ezután az előző Közgyűlés óta eltelt időszak fontosabb eseményeiről és döntéseiről vitáztak. Gazdaságfejlesztési, befektetési kérdések mellett a Markusovszky kórház által biztosított egészségügyi ellátás szintjéről, a járó beteg és a fekvő beteg szakellátásról, valamint a kampánnyal kapcsolatos játékszabályokról is eszmét cseréltek a közgyűlés tagjai. "Valós igényeknek megfelelő fejlesztésekre van szükség" – nyomatékosította a vita során Lazáry Viktor alpolgármester.

A polgármester beszámolóját 13 igen és 1 tartózkodás mellett fogadta el a döntéshozó testület.

Ezt követően a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról, majd a Polgármesteri Hivatal törvényességi és hatósági munkájáról szóló tájékoztatót fogadták el. A záros határidők miatt sürgősséggel döntöttek az óvodák sporttal kapcsolatos pályázati lehetőségeiről szóló határozati javaslatról, valamint az agrárkamara támogatásával megvalósuló kistermelői piac nyitásáról. A vita közben az ellenzéki képviselők határozottan elutasították, hogy az MMIK aulájában piacot rendezzenek be, majd azt javasolták, hogy kerüljön le a napirendről a téma és az áprilisi ülésen egy másik helyszínre tegyenek majd javaslatot. A közgyűlés az ellenzéki módosító javaslatot elutasította, az eredeti határozati javaslatot viszont elfogadta.

A közgyűlés nyilvános részének végén a polgármester a közelgő Nemzeti Ünnep méltó megünneplésére és az április 6-i országgyűlési választásokon való aktív részvételre buzdított, majd bejelentette, hogy április 24-én lesz a következő közgyűlés.

 

közösség

további frisss

lap tetejére