Koronás gyerek enyhe tünetekkel – maszkban mehessen iskolába?

• 2020. szeptember 17., csütörtök •
Abból kiindulva, hogy a tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel rendelkező személyek jóval kevésbé fertőznek, akár meg lehetne kockáztatni, hogy maszkban iskolába engedjük őket. Lényegében ezt mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy interjúban. Kérdés, hogy az a kockázat mekkora, amikor a többi gyerek egyébként sem visel maszkot az osztályteremben.
Koronás gyerek enyhe tünetekkel – maszkban mehessen iskolába?

Nem tartaná otthon a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező gyerekeket. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy interjúban elmondta, nem egyszerű eldönteni, hogy a gyerekek mikor fertőződnek meg, hiszen az esetek többségében tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átvészelik. Hozzáteszi, mindenféle koronavírusos tünet jellemző gyerekkorban: a nátha, a köhögés, akár láztalan állapotban is, a hasmenés, torokfájás. És sokszor csak egy-egy tünet van jelen.

Most ha valakinek tünetei vannak, otthon kell maradnia a legkisebb köhögéssel is, ez az Oktatási Hivatal utasítása, azaz a legkisebb orrfolyással sem engedhetik be a gyereket az intézménybe, és mindenről orvosi igazolást kérnek. A gyerekorvosok munkája az elmúlt napokban másból sem állt, mint hogy a tünetmentes, és szinte alig beteg gyerekeknek igazolást írunk az alapján, amit a szülő telefonon elmond, hogy visszamehessenek az iskolába. Így napokon belül összeomolhat a rendszer - fogalmazott.

Minden szeptemberben a gyerekek zöme megfázásos tünetekkel, orrfolyással kínlódik, ami a közösségbe járás és a változékony időjárás következménye. Ha őket mind kötelezően otthon tartjuk napokig, akkor megszűnik a közoktatás. Ha viszont igaz, hogy a tünetmentesek és az enyhe tünettel rendelkezők jóval kevésbé fertőznek, akkor meg kell kockáztatni azt, hogy egy kötelező maszkviselés mellett mehetnek iskolába a gyerekek – mondta –, mert valószínűleg nem okoznak akkora gondot, és a komolyabb tünetekkel rendelkezőkre koncentrálnak, mert ők fertőznek igazán.

 

Forrás: eduline.hu
Fotó: marieclaire.hu

közösség

további frisss

lap tetejére