Kiderült, mire szolgálhatnak a zebrák csíkjai

hirado.hu • 2019. október 15., kedd •
Nekünk is jól jönne...
Kiderült, mire szolgálhatnak a zebrák csíkjai

A kísérlet a Plos One tudományos lapban jelent meg, és a lényege, hogy fekete teheneket festettek zebracsíkosra, s ennek eredményeképp 50 százalékkal kevesebb bögölycsípést szenvedtek el egy átlagos napon.

Egy japán kutatócsoport hat tehenet használt fel a kísérletben: míg a festetlen teheneken fél óra alatt 110 csípés keletkezett, a fekete-fehérre mázolt állatokon kevesebb mint 60 darab – olvasható a CNN hírei közt.

A csíkok tehát a vérszívók távol tartására is kitűnően alkalmasak.

Korábbi tanulmányokban már bebizonyították, hogy a legyek kevésbé képesek leszállni fekete-fehér felületekre, mert nem tudnak lelassítani a landolás előtt.

Az eredmény azért is lényeges, mert a rovarcsípések hatással vannak a legeltetésre, a tehenek etetésre és az egész tartásukra, ezáltal pluszköltséget és termelésbeli veszteséget okozhatnak a szarvasmarha-tenyésztésben.

Mivel az állatok nem tudják elzavarni a vérszívókat, nagy energiát fektetnek abba, hogy elkerüljék őket. Például közel állnak egymáshoz, hogy kevesebb bőrfelület legyen szabadon, ez azonban könnyen hőstresszt vagy sérülést idézhet elő.

A vizes bázisú festék csak néhány napig marad az állaton, viszont kevésbé ártalmas, mint a rovarirtó szer használata. Sajnos  a fekete-fehér festés azonban rövid távú megoldást nyújt, így a gazdáknak hetente többször meg kell ismételni a műveletet.

A kevesebb légycsípéssel viszont egészségesebbek lehetnek az állatok, ami előre lendítené a gazdaságot.

 

közösség

további frisss

lap tetejére