Július 31-e után csak digitálisan televíziózhatunk

Frisss • 2013. június 05., szerda •
Akik még a hagyományos, analóg módón televízióznak, július végéig át kell állniuk a digitális technikára. Másoknak nincs tenni valójuk, de szebb képet kapnak majd. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Puskás Tivadar polgármester és a NMHH munkatársai.

Aki bármilyen kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkezik, esetleg interneten keresztül televíziózik, annak a digitális átállás kapcsán nincsen teendője. „Ezekben az esetekben a digitális átállás a szolgáltató felelőssége.” Vas megye az átállás első ütemében érintett, így kilenc települést kivéve mindenhol július 31-ig be kell szerezni a digitális vételi eszközöket. Akinek ez nehézséget okoz, annak a Hatóság segít- emelte ki Zsuppán Attila a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság kommunikációs vezetője.

Vas megyében 216 településén 7590 rászorult él, ebből Szombathelyen 1100, derül ki a felmérésből- tájékoztatott Puskás Tivadar polgármester, aki egyben örömét fejezte ki, hogy felhasználóbarátabb lesz a szolgáltatás. Fontos tudni, hogy nem elég a jogosultság, de a támogatást igényelniük is kell az érintetteknek. Aki ezt elhalasztja, az átállás után még 30 napig megteheti, egyébként nem tud tévét nézni.

A digitális átállás a televíziózás korszerűsítését jelenti, melynek eredményeképpen jobb kép- és hangminőség valamint számos kényelmi szolgáltatás válik elérhetővé a nézők számára, továbbá olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége.

 Július 31-e után a jelenlegi 3 csatorna kiegészül további néggyel is: a Duna TV, a Duna World, az M2 és a most már magyar nyelven is elérhető EuroNews is ingyenesen lesz látható. A megfelelő digitális lefedettség megvalósítása érdekében az NMHH kérésére az Antenna Hungária az ország több pontján - köztük Szentgotthárdon is – új átjátszó adót telepít várhatóan még az átállás előtt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, még 38 helyi televízió, köztük a Szombathelyi TV is, analóg módon sugároz. Az ő részükre a NMHH 312 milliós keretösszegű pályázatot írt ki, fejenként 8 millió forintot lehet nyerni a digitális átállásra- tájékoztatott Karl Károly, az NMHH főosztályvezetője.

A támogatás feltételeiről és részleteiről a www.digitalisatallas.hu oldalon és a 06-80-38-39-40-es ingyenes, zöld számon tájékozódhatnak az érintettek.

közösség

további frisss

lap tetejére