Jogszerűen intézkedtek a doboló utcazenészekkel szemben testi kényszert alkalmazó rendőrök

MTI • 2013. szeptember 18., szerda •
Az ügyészség szerint jogszerűen intézkedtek Szombathelyen azok a rendőrök, akik augusztusban a Savaria Történelmi Karnevál idején testi kényszert és bilincset alkalmaztak a rendőri felszólításnak ellenszegülő, a hajnali órákban doboló zenészekkel szemben.
Jogszerűen intézkedtek a doboló utcazenészekkel szemben testi kényszert alkalmazó rendőrök

Vassné Szele Adrienne, a Vas Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-nek elmondta: a rendőri intézkedés jogszerűségét megkérdőjelező állampolgári feljelentést kivizsgálták, és megállapították, hogy a rendőrök nem követtek el bűncselekményt, az intézkedés jogszerű volt.

Tájékoztatása szerint a Szombathelyi Nyomozó Ügyészség az ügyben először feljelentéskiegészítést rendelt el, később pedig a beszerzett adatok alapján a feljelentést elutasította, mert az abban szereplő cselekmény nem bűncselekmény.

A Savaria Történelmi Karneválon augusztus 24-én 22 óra 30 perckor kezdődött az utolsó engedélyezett program, és 24 órára véget ért, ezután már csak az úgynevezett Borok utcájában lévő bortermelői pavilonok tartottak nyitva - emlékeztetett. Ott kezdtek hangos dobolásba az utcazenészek, ez azonban már szabálysértésnek, csendháborításnak minősült, emiatt a karnevál szervezői és később a rendőrök is felszólították őket cselekményük abbahagyására. A felszólításra a dobolók azt a választ adták, hogy "ez utcabál, ilyenkor ez nem bűn", és folytatták a zenélést - közölte a szóvivő.

A rendőrségi törvény szerint az intézkedő rendőr köteles elfogni és előállítani azt a személyt, aki a szabálysértést a rendőri felszólítás után is folytatja, tehát az ügyészség álláspontja szerint jogszerűen jártak el a rendőrök, amikor előállították az elkövetőket - mondta. Hozzátette: a rendőrök jogszerűen léptek fel további négy emberrel szemben is, akik a már megkezdett rendőri intézkedést zavarták azzal, hogy a rendőrök és a zenészek közé léptek, és megpróbálták megakadályozni az intézkedés alá vontak előállítását.

Vassné Szele Adrienne hangsúlyozta: a rendőrök jogszerűen alkalmaztak testi kényszert és bilincset azokkal szemben, akik a rendőri intézkedésnek ellenálltak, engedetlenséget tanúsítottak, szavai szerint már azok is szabálysértést valósítottak meg, akik a helyszínen lévőket arra buzdították, hogy ne engedjék elvinni a rendőri intézkedés alá vont embereket.
    

A rendőri fellépésről felkerült az internetre egy videofelvétel, amelyen az látható, hogy a karnevál egyik helyszínén, a Borok utcájában fiatalok zenélnek, kongadobon játszanak, néhányan táncolnak. A rendőrök a felvétel tanúsága szerint megragadtak, a földre vittek, majd megbilincseltek néhány fiatalt, később elvezették őket.

 A rendőrség az eset után a honlapján azt közölte, hogy a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai a Készenléti Rendőrség járőreivel a Rákóczi Ferenc utcából jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint szabálysértés miatt előállítottak öt férfit és két nőt. A rendőrség a hét ember meghallgatása után szabálysértési eljárást indított.

közösség

további frisss

lap tetejére