Ovisokkal tesztelték az infokommunikációs eszközöket

frisss.hu fotó: lokál • 2019. július 19., péntek •
Hagyomány és technológia egy projektben.
Ovisokkal tesztelték az infokommunikációs eszközöket

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata vezető partnerként vesz részt az Interreg CENTRAL EUROPE program NewPilgrimAge (A Szent Mártonhoz kapcsolódó közös értékek és kulturális örökség 21. századi megújítása mint a közösségi alapú idegenforgalom új hajtóereje) című nemzetközi projekt megvalósításában, melynek 4 országból összesen 7 partnere van. A projekt futamideje 36 hónap, 2017. június 1-től 2020. május 31-ig tart.

Önkormányzatunk célja a projekt keretében a Szent Márton kultuszhoz kötődő helyi tárgyi és épített örökségi elemek XXI. századi technológiai megoldások, innovatív eszközrendszer segítségével történő bemutatása, azaz egy infokommunikációs eszköz (továbbiakban IKT eszköz) megalkotása és tesztelése.

Az eszköz elsődleges célcsoportjai a helyi és ide látogató kisgyermekes családok. Olyan modern infokommunikációs eszközt kívánunk a kezükbe adni, amely Szent Márton szellemi és tárgyi örökségét izgalmas, a megértést és a helyi identitást növelő és erősítő módon közvetíti, miközben a tárgyi örökség fizikai felkeresésére is ösztönöz. A tervezett applikáció – amellett, hogy többnyelvű – a kisgyermekes családok célcsoportját úgy közelíti meg, hogy megfelelő, játékos felületet nyújt mind a még esetleg nem is olvasó gyermekeknek, mind szüleik számára.

A létrejövő alkalmazás fontos, mivel jelenleg Szombathelyen nincs olyan infokommunikációs eszköz, amely a hagyományos honlapok által nyújtott információkon túl innovatív módon nyúlna a kulturális örökség újrateremtéséhez, új típusú közvetítéséhez. 

Az IKT eszköz tesztelésére a Szombathelyi Gazdag Erzsi Óvodában került sor 2019. július 18-án 10.00 órakor. A tesztnapon az óvodás gyermekek, óvodapedagógusok, társintézmények óvodapedagógusai és további meghívottak vettek részt.  A programon a még fejlesztés alatt lévő, IKT eszköz az óvodáskorú gyermekek részvételével tesztelésre, kipróbálásra került, a  nyár folyamán egy nyári táborban az IKT eszköz tesztelésére kisiskolások körében is sor fog kerülni.

A tesztnapok keretében felmerült kérdések, javaslatok, esetleges fejlesztési módosítások segítik az IKT eszköz tartalmi, grafikai valamint informatikai fejlesztésével megbízott vállalkozókat az eszköz véglegesítésében.

közösség

további frisss

lap tetejére