Hende Csaba: a horvátlövőiek hazaszeretetüket bizonyították 90 éve

MTI • 2013. január 13., vasárnap •
A Vas megyei Horvátlövő lakói hazaszeretetüket és hűségüket bizonyították, és ezzel a trianoni békerendszert is legyőzték 1923 januárjában, amikor egyöntetűen kinyilvánították, hogy Magyarországhoz akarnak tartozni - hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter a községben rendezett jubileumi megemlékezésen vasárnap.

Az ötszáz éve még többségében horvát nemzetiség által lakott Vas megyei községet a trianoni békeszerződés megkötésével Ausztriához csatolták, de Horvátlövő és tíz másik vasi község lakói még akkor is kiálltak Magyarország mellett, amikor minden elveszni látszott, amikor úgy tűnt, hiába volt minden áldozat - fogalmazott a miniszter.

Utolsó szalmaszálként ragadták meg a lehetőséget, tiltakoztak, és tiltakozásuk eredményeként a határmegállapító bizottság 1923. január 10-én Horvátlövőt visszacsatolta - idézte fel a történelmi tényeket a miniszter.

A hazaszeretet, a hűség, a bátorság és az összetartozás olyan tanújelét adták 90 évvel ezelőtt, amelyre napjainkban is szükség van. Összetartozunk mindazokkal, akik szeretik a szabadságot, és hajlandók áldozatokat is hozni, hogy azt meg is élhessék; de összetartozunk azokkal is, akik sajnos ma is megtapasztalják a nemzetiségi elnyomás valamely formáját - emelte ki Hende Csaba.

Utalt a felvidéki magyarságra, amelynek tagjai közül szavai szerint sokan éltek a lehetőséggel, és éppen a nemzeti összetartozást kifejezve felvették a magyar állampolgárságot, és akiknek emiatt Európa közepén, az Európai Unió polgáraiként a büntetések sora, a hatósági zaklatás jut osztályrészül.

Kovács László, Horvátlövő polgármestere (független) köszöntőjében azt emelte ki, a községben és a környező településeken évszázadok óta békében élnek egymással magyarok, németek és horvátok, befogadva, elismerve egymás értékeit és kultúráját.

Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott magyar és horvát nyelven is köszöntötte a megjelenteket, hiszen ő maga is horvát nemzetiségűnek vallja magát.

A megemlékezést és a köszöntő beszédeket a határ menti község római katolikus templomában ünnepi szentmise keretében tartották, majd a résztvevők a templom melletti téren megkoszorúzták a hűség tábláját is magában foglaló hősi emlékművet.

közösség

további frisss

lap tetejére