Hat emeletes lesz az új belgyógyászati tömb

EB • 2012. szeptember 24., hétfő •
Ha minden a tervek szerint alakul, januárban szerződést köthetnek és megindulhat a kékcsempés épület lebontása, majd az új, „U” alakú, 6 emeletes belgyógyászati tömb építése- jelentette be sajtótájékoztatón dr. Nagy Lajos, a szombathelyi Markusovszky Kórház vezérigazgatója.

Arra ugyan még nem tudott választ adni dr. Nagy Lajos igazgató, hogy mikor lesz meg az a várva várt első kapavágás, annyi bizonyos, a szükséges előintézkedéseket elvégezték. A leendő új épület közmű munkálatai készen vannak, és megoldották, hogy a betegáramlás is folyamatos legyen a bontás ideje alatt. Ismertette a jelenleg még a kékcsempés épületben található osztályok ideiglenes-új helyét is, így a belgyógyászat a sárga tömbbe költözik, a gasztroenterológia a szülészetre, a kardiológia pedig a szemészet mögött kap egy különálló kis részleget.

 

Mint ismeretes, a Markusovszky Kórház támogatást nyert a „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg szakellátásban” című pályázati kiíráson. Az 5,4 milliárd összköltségű projektet az Európai Unió és a magyar állam 4,8 milliárd forinttal támogatja. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009-ban írta ki a pályázatot, majd 2010. május 14-én jelentették be, hogy a szombathelyi Markusovszky Kórház is a nyertes pályázók között van. A támogatási szerződést rá másfél évre írták alá. Jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik, a kivitelezővel januárban köthetnek szerződést. Sajnos nem egyszerű a rendszer, rengeteg adminisztratív és jogi lépést kell megtennünk- magyarázta Nagy Lajos.

A közbeszerzési eljárás eredetileg augusztus 30-án lejárt, még a múlt héten érdeklődtünk az új fenntartótól, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI), hol is áll az ügy. A következő választ kaptuk:

A "TIOP-2.2.4 Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés pályázat a szombathelyi Markusovszky Kórházban" kapcsán a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás 2012. június 26-án került feladásra a Közbeszerzési Értesítőbe. A kivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás ajánlattételi határidejét a Kedvezményezett 2012. október 19-ig meghosszabbította.
Az ajánlattétel lezárultát követően a jogszabály szerint megengedett időben történik meg az értékelés (előreláthatólag 30 nap), majd ezt követően kerül sor az eredményhirdetésre.

A beruházás nem csupán a kékcsempés épület lebontását jelenti- hangsúlyozta a kórházigazgató. Teljesen megújulnak a központi műtök, a sterilizáló és az intenzív osztály is. Továbbá a betegirányítás is központosításra kerül egy virtuális egykapus infó-kommunikációs fejlesztés keretében.

Hozzátette: az épület rekonstrukciójával egy időben az ellátás struktúrája is változik, melynek köszönhetően rövidülnek a betegutak, gyorsulnak a szolgáltatások. A új belgyógyászati tömb a jelenleginél alapterületében és magasságában is nagyobb lesz, a hat szinten egy-egy osztály kap majd helyet. Az új komplexumban helyezik el az általános belgyógyászatot, a kardiológiát, a gasztroenterológiát, reumatológiát, a bőrgyógyászatot, az infektológiát és a neurológiát.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a beruházásnak köszönhetően jelentősen megnő a szabad helyek száma a Markusovszky Kórházban, és a járóbeteg-szolgálat teljesen átköltözhet az SZTK-ból ide.

közösség

további frisss

lap tetejére