Hallelujah - Szent Márton ünnep Szombathelyen Hobóval és Takács Nicolasszal

EB • 2012. október 29., hétfő •
Szent Márton Napi Országos Nagyvásár, lampionos felvonulás, díjátadó, Takács Nikolas koncertje, számos kiállítás, előadás és gasztronómiai különlegesség várja az érdeklődőket Szent Márton Ünnepén Szombathelyen. Az egykori egynapos megemlékezés mára országos hírű programsorozattá nőtte ki magát, 2012-ben november 4.-én kezdődnek és a hónap 18. napjáig tartanak a programok.

Ki is volt Szent Márton?

Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt. Védőszentként tisztelték többek között a koldusok, a katonák, a ló- és lúdtartók, valamint a szőlőművelők, a hordókészítő kádárok. Segítségét kérték gyermekbetegségekben, az orbánc vagy gennyes betegségek esetén. Márton kultusza feltehetően már a honfoglalás előtt virágzott hazánkban, de tiszteletét olyan nagyságok alapozták meg, mint a Frank Birodalomban Nagy Károly, vagy Szent István király, aki Magyarország védőszentjének választotta, így vált Márton alakja a korai középkorban szellemi híddá a latin Pannónia és a keresztény Magyarország között. Szent Márton emlékét és tiszteletét Szombathelyen több tárgyi és írásos emlék is őrzi.

Szent Márton ünnepéhez több népi jóslás is kapcsolódik. A néphagyomány ugyanis úgy tartja, ha „Szent Márton fehér lovon érkezik”, azaz Márton napján esik a hó, akkor enyhe tél, amennyiben, ha „barna lovon nyargalász”, vagyis Márton napján nem esik a hó, akkor kemény, havas tél várható. „Eljött Márton szürke lovon”, mondták akkor, ha enyhe szürke és latyakos volt e napon az idő, ilyen esetben hasonló télre számítottak. Hasonlóképpen jósoltak a téli időjárásra a libapecsenye elfogyasztása után annak melle csontjából is. Egy kalendáriumi írás szerint pedig „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”

A hagyomány úgy tartja, Márton napjára kiforr az újbor. „Ekkor lesz a mustból bor.” E napon csapra verni az újbort tartalmazó hordót. Mellé pedig liba dukál:  „Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.” – tartja a közmondás, azaz, aki a Márton napra már biztosan jól meghízott libapecsenyéből eszi,  az egész éven át bőven ehet - ihat, így tartották ezt régen.

Szent Márton Ünnep Szombathelyen

Az egykori egynapos megemlékezés mára programsorozattá nőtte ki magát. Lampionos felvonulás, koncertek, kiállítások, előadások, várják az érdeklődőket november egészen 18-ig, ez idő alatt pedig  a  szombathelyi éttermek libaételekkel csábítják a gasztronómia kedvelőit. A nagy érdeklődést övező Szent Márton Napi Díjátadót november 10-én tartják,  nem marad el a nagyvásár sem a Vasi Múzeumfaluban, és idén is lesz Márton napi kirakó a Fő téren.  Érdekesnek ígérkezik az a misztériumjáték is, melyet a Székesegyházban mutatnak be Szent Márton életéről, de az érdeklődők szervezett városnéző túrán is megismerhetik a püspök életútját. A Markusovszky Kórház szemészeti osztálya javára jótékonysági hangversenyt rendeznek, a Képtárban Átélt mítoszok címmel kiállítás nyílik Kéky-Magyar Éva festő, grafikus alkotásaiból.

Takács Nikolas is Szombathelyre érkezik az ünnep jegyében, méghozzá a Fool Moon együttessel összeállva ad majd koncertet. Szintén zene és költészet találkozik Hobo estjén az AGORA Művelődési és Sportházban. A komoly zene kedvelőit várja  Soós Gábor orgaonművész a Szent Márton Templomba, vagy  a Művészeti Szakközépiskola versenygyőztes ének szakos diákjainak és tanárainak hangversenye az AGORA Szalonba.


November 4. vasárnap 16.00

Szent Márton Plébánia, Szombathely, Szent Márton u. 40.

Kiadványbemutató

a SI-HU-1-1-003/02 sz. VIA SAVARIA pályázat támogatásából megvalósuló, a Szent Márton-templomról készült kiadványok bemutatása.

 

November 5-16.         AGORA – Gyermekek Háza

Szent Mihálytól Péter Pálig és Matéria

Kézműves foglalkozások óvodás és iskolás csoportoknak – előzetes jelentkezés alapján.

A Márton napi készülődés választható témái:

- posztóliba készítése;

- húzott rétes vagy Márton kifli sütése;

- lámpás készítése.

Részvételi díj: 250 Ft/fő

 

November 5-18.         AGORA – MSH galéria

Magyar Királyok Panoptikumakiállítás

Magyar királyok életnagyságú figurái

Belépőjegy árak: Óvodás, iskolás csoport (előzetes bejelentkezéssel): 400 Ft/fő (Kísérő pedagógusnak ingyenes.)

Felnőtt: 700 Ft, Gyerek, diák, nyugdíjas: 500 Ft

 

November 6. kedd 19.00       AGORA – MSH

Takács Nikolas és a Fool Moon énekegyüttes

Hallelujah – gospel koncert

Takács Nikolast a 2010-es X-faktor egyik döntőseként ismerhette meg a szélesebb nagyközönség. Ezúttal az állandó zenész barátai (Kardos Norbert – zongora, Csányi István – saxofon) mellé a Fool Moon énekegyüttest hívta meg, akikkel mind zenei, mind hitbéli tartalmában a hozzá oly közelálló gospel műfajában szeretne újabb élményeket nyújtani, hívőknek, világi embereknek – mintegy hidat építve közöttük – egyaránt.

Belépődíj: 3500,- Ft

 

November 7. szerda 10.00-13.00 és 14.00-17.00      AGORA Központ

 „Időkerék” – helytörténeti vetélkedő       

5-6. osztályos, 5 főből álló általános iskolás csapatok részvételével – előzetes jelentkezés alapján. Szent Márton emlékekhez kötődő izgalmas felfedező, feladatmegoldó, kutató játék Szombathely belvárosában: a Savaria Múzeum és a Szent Márton Látogatóközpont érintésével. Az egyes helyszíneken kb. 30 perces feladatmegoldás vár a résztvevőkre, melyek kapcsolódnak a helyszínek kiállítási anyagához az eddig megszerzett történelmi-helytörténeti ismereteikhez. A feladatok a csapatok együttműködő készségére, kreativitására, a történelmi ismereteik alkalmazására épülnek. A feladatok között szerepel: totó, keresztrejtvény, képfelismerés, mozaikkép összeállítása, ügyességi játék. A csapatok forgószínpadszerűen keresik fel a helyszíneket és teljesítik a feladatokat, teljesítményüket pontozzuk és jutalmazzuk.

 

November 8.-december 22.

Képtár, Szombathely Rákóczi Ferenc u.12.

Kéky-Magyar Éva festő, grafikus: Átélt mítoszok c. retrospektív kiállítása

Megnyitó: november 8. csütörtök 17.00

Kéky-Magyar Éva sajátos művészetének kialakulásában nemcsak tehetségének, hanem életrajzi körülményeinek is nagy szerepe van. Akkor kezdte el akadémiai tanulmányait, amikor (az ’50-es évek második felében) Magyarországon e szakterületet a külföldtől való elzárkózás jellemezte. Ebben az időszakban Nyugat-Németországban tanult és az itt elsajátított látásmód segítségével közelebb jutott az art brut és pop art irányzatokhoz. A ’60-as évektől a ’70-es évek elejéig Ausztráliában tanulmányozta a kortárs tendenciákat, ugyanakkor elmélyedt az ottani ősi mitológia világában, amelyet egyedülálló módon ötvözött a modern szemlélettel. A ’70-es évek elején, Szombathelyen letelepedve tovább dolgoztak benne ezek az élmények, ugyanakkor egyik úttörője lett a komputerművészetnek is, melyben egyedülálló módon használta fel azt a motívumkincset, amelyet korábban Ausztráliában fedezett fel. Alkotásai expresszívek, sokszor szürreálisak. A jól elsajátított grafikai tudásnak köszönhetően kalligráfiája meggyőző, mindemellett megfigyelhető a bátor, egyedi színhasználat is. A kiállításban művészetének összes szegmensét megismerhetjük, és meggyőződhetünk arról, hogy egy komoly figyelemre érdemes életművel állunk szemben.

 

November 8. csütörtök 16.00

Székesegyház, Szombathely, Mindszenty tér 1.

Misztériumjáték Szent Márton életéről

A Brenner János Általános Iskola növendékei jelmezes játék keretében mutatják be a szent püspök életútját. Az előadásra szerettel várnak minden szombathelyi gyermeket, szüleiket és minden kedves érdeklődőt .

 

November 9. péntek 10.00-11.00 és 14.00-15.00    

Tourinform Iroda, Szombathely, Király u. 1.

„Szent Márton nyomán”Ingyenes idegenvezetés magyar, angol nyelven

Útvonal: Székesegyház – Szily János szobra – Fő Tér – Szent Márton-templom és Látogató Központ

                        A Vas Megyei Önkéntes Centrum közreműködésével a Tourinform Irodától indul a séta. Az érdeklődők a túra során megismerhetik Szent Márton életútját, szombathelyi kötődésének jelentőségét, valamint a város történetét.

 

November 9. péntek 13.00-18.00

November 10. szombat 10.00-13.00  Szombathely, Fő tér

„Márton napi kirakó” – szabadtéri játszóprogram

Szent Márton napjához kötődő, néphagyományokat megismertető játszóprogram óvodás és iskolás gyermekcsoportoknak, családoknak. A játékos pontgyűjtő verseny 8-10 játékhelyszínen zajlik: kirakójáték és szerencsekerék, állatterelés szokása, lámpagyújtás és adakozás hagyománya, mosás és teregetés szokása, jelképes borkóstolás, rétes nyújtás, libatömő játék.

Az ügyességi és gondolkodtató feladatokon keresztül a résztvevők megtudhatják, mi a jelentősége annak, hogy milyen színű lovon érkezik Szent Márton, mit jelent, ha Márton napján a lúd jégen áll, mi is az a Szent Márton vesszeje, szabad-e Márton napon ruhát mosni, libát enni, miért e napon verik csapra az újbort tartalmazó hordót, miért sütöttek rétest az asszonyok, miért ekkor gyújtanak lámpást. Minden megoldott feladatért pecsét és a játék végén jutalom jár.

Kapcsolódó programok: kézműves foglalkoztatók (pl. libahajtogatás, lampionkészítés) és néptáncos szabadtéri műsor.

 

November 9. péntek 17.00

Székesegyház Szombathely, Mindszenty tér 1.

Vesperás – esti dicséret

A hívek a megyéspüspök és a papnövendékek vezetésével a Szent Márton napi zsolozsmából az esti dicséretet imádkozzák. Az imaóra előénekesei a Székesegyház Werner-kórusának és a város plébániai énekkarainak tagjai. A vesperás himnusza, a zsoltárokat keretező énekek, a fohászok felidézik Márton püspök személyiségének legjelentősebb vonásait.

 

November 9. péntek 17.45

Székesegyház – Szent Márton-templom

Lampionos felvonulás és Szent Márton szobrának megkoszorúzása

Útvonal: Székesegyház – Széchenyi utca – Fő tér – Savaria tér – Szent Márton utca – Szent Márton-templom

A Savaria Legió által vezetett lampionos felvonuláshoz bárki csatlakozhat!

Koszorúzás és ünnepség a Szent Márton szobor előtt. Ezt követően a SI-HU1-1-003/02. sz VIA SAVARIA pályázat keretein belül restaurált Szent Márton oltár és felújított Szent Márton kápolna megáldása.

 

November 10-11. szombat-vasárnap 9.00-17.00

Vasi Múzeumfalu, Árpád u. 30.

Szent Márton napi országos nagyvásár

Az országos hírű Szent Márton napi vásárra hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok, de – ahogyan ez lenni szokott – az erdélyi kézműipari termékek sem hiányoznak majd a palettáról.

A nagyszínpadon zajló programok között lesz gyermekelőadás, néptánc, népzene s más, vásári hangulatot idéző előadás, bemutató. Az egész napos nézelődésben, alkudozásban megfáradt látogatók megkóstolhatják a kürtőskalácsosok, gesztenyesütők friss csemegéit, a lacikonyhák kínálta libaétkeket, majd koccinthatnak egyet a jobbnál jobb borokat kínáló gazdáknál. Szent Mártonhoz kapcsolódó népszokásokkal, ügyességi játékokkal, illetve gyermekfoglalkoztatókkal a múzeumfalu egész területén találkozhat a tisztelt nagyérdemű. Belépőjegy: 800 Ft, kedvezményes: 400 Ft

 

November 10. szombat 10.00

Székesegyház Szombathely, Mindszenty tér 1.

Püspöki koncelebrációs szentmise az egyházmegye védőszentjének ünnepén

Főcelebráns: Várszeghi Asztrik OSB, pannonhalmi főapát

A hagyománynak megfelelően az idei évben is külön meghívást kapnak a Szent Márton templommal rendelkező települések. A szentmise végén a Márton püspök ereklyéit őrző herma előtt közösen imádkoznak közbenjárásért, pártfogásért.

 

November 10. szombat 10.00-13.00

Fő tér, Király utca

Segítő Szent Márton – az egészségtudatos családokért: szűrések, reformételek kóstoltatása

 

 

November 10. szombat 18.00

Bartók Terem

Szent Márton Napi Díjátadó Gála

 

November 11. vasárnap 14.00

Szent Márton Plébánia és Látogatóközpont, Szombathely, Szent Márton u. 40.

A 100 éves magyar cserkészet történetét bemutató kiállítás megnyitója

A Magyar Cserkészszövetség III. Kerületének kiállítása.  1912. december 28-án megalakult a Magyar Cserkészszövetség, ökumenikus jellegű, nyitott és demokratikus szemléletű ifjúsági társadalmi szervezetként mely Isten, Haza, Embertárs-szolgálat hármasságával tesz töretlenül a mai napig a magyarságért.

 

November 11. vasárnap 16.00

Szent Márton Plébánia és Látogatóközpont, Szombathely, Szent Márton u. 40.

Híres szombathelyi nők - gr. Batthyány Erzsébet

Dr. Zsámbéki Monika művészettörténész dedikálással egybekötött könyvbemutatója

A kiadvány a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelenik meg. Ezzel egy időben kiállítás nyílik gr. Batthyány Erzsébetről. A belépés díjtalan!

 

November 11. vasárnap 18.00

Szent Márton-templom, Szombathely, Szent Márton u. 40.

Búcsúi szentmise a Szent Márton-templomban

 

November 12. hétfő 10.00

MMIK – Színházterem, Szombathely, Ady tér 5.

Az országjáró király

A Soltis Lajos Színház előadása

 

November 12. hétfő 19.00

AGORA – Szalon, Szombathely Fő tér 10.

Kodály és...

A Művészeti Szakközépiskola versenygyőztes ének szakos diákjainak és tanárainak hangversenye Kodály Zoltán és más zeneszerzők kompozícióiból.

A hangversenyen fellép:

  • Szűcs Attila, a 2012. évi Országos Szakközépiskolai Énekverseny I. helyezettje és tanára Czeller Krisztina, a verseny tanári különdíjasa;
  • Pogácsás Zsuzsanna, több musical- és operett verseny győztese;
  • Szegedi Benjámin, a 2012. évi Országos Szakközépiskolai Énekverseny III. helyezettje és tanáruk, Magyar Szilvia.

 

Zongorán kísérnek:

Pék Marianna és Vlasitsné Kardos Éva                                  
Közreműködnek:

Molnár Dániel – brácsa és Hirschberg Henrik – zongora (a szakközépiskola tanárai).

A jótékonysági hangversenyen összegyűlt adományokat a szombathelyi Markusovszky Kórház szemészeti osztálya javára utalják át.

 

November 14. szerda 18.00   AGORA – Szalon

Four Bones Quartet: „Crossroads” – lemezbemutató koncert

2011 szeptemberében jelent meg nagylemezük ”Crossroads” címmel. A lemez kiváló magyar zeneszerzők műveit mutatja be, melyek kifejezetten az együttes számára íródtak a tangótól egészen a crossoveren át népies, jazzes elemekkel tűzdelve egy kicsit másképpen megközelítve a kortárs zenét. A zeneművészek kifinomult stílusérzéke és magával ragadó előadásmódja kortól, nemtől és földrajzi hovatartozástól függetlenül a közönség széles csoportját képes bevonni a hazai kortárs zenei izgalmas világába.

A koncerten közreműködő zenészek:

Juhász István – harsona, Villányi László – harsona, Halász Ágoston – harsona, Gyetvai Péter – harsona, Horváth Gábor “Tojás” – zongora, Nagy Zsolt – ütőhangszerek

Belépődíj: 1800 Ft

 

November 15. csütörtök 18.00          AGORA – MSH nagyterem

Popper Péter: A karnevál vége

A „Részemről mondjunk mancsot” és a „Ne menj a romok közé” c. könyvek színpadi változata

Színpadi vallomás sok mosollyal és szomorúsággal, de mindvégig abban a meggyőződésben, hogy aki nagyon figyel az állatokra, az emberekről is megtud valami fontosat… Magyarország valaha volt egyik legnépszerűbb pszichológusa, gyermekpszichológusa, vallási gondolkodója, közéleti személyisége tavaly ment el közülünk. Élete utolsó harmadában nagy hatást gyakorolt rá a buddhizmus, és a buddhisták élőlényszeretete.

Előadásunk alcíme: „Életmese állatokról és emberekről". Kötelező darab Popper Péter rajongóknak, színházba járóknak, otthon elmélkedőknek és persze minden állatbarátnak!

Szereplők: Professzor – Perjés János, Színésznő – Malek Andrea, Kutya – Lili

Színpadra alkalmazta: Perjés János

Díszlet: Bori Tamás

Jelmez: Mohácsi Nóra,

Rendező: Bori Tamás

Belépődíj: 2600 Ft

 

November 15. csütörtök 19.00

MMIK – Színházterem, Szombathely, Ady tér 5.

Nyitott akadémia - Dr. Bagdi Emőke előadása

November 16. péntek 16.00

Találkozás helye: Fő tér (Szentháromság szobor)

Szent Márton és Szent  Quirinus nyomában a belvárosban

A „Szombathelyi séták” programsorozat rendezvénye

Útvonal: Fő tér – Kossuth Lajos utca – Szent Quirinus-emlékmű – Várköz – Papi Szeminárium – Székesegyház – Fő tér

Találkozás 16.00 órakor a Szentháromság szobornál

A sétát vezeti: Orbán Róbert

A részvétel ingyenes!

 

November 17. szombat 15.00-18.00  AGORA – Gyermekek Háza

Szent Márton családi játszóház

Különféle kézműves technikák kipróbálása, vásárfia készítése, népszokások felelevenítése.

Részvételi díj: 420 Ft/fő vagy 1300 Ft/család

 

November 18. vasárnap 9.00-13.00

MMIK, Szombathely, Ady tér 5.

Üveggolyó – családi nap Gazdag Erzsi emlékére

A Mesebolt Bábszínház és a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ közös rendezvénye

A belépés díjtalan!

 

November 18. vasárnap 16.00-19.00

Szent Kvirin Plébánia, Rendház és Oratórium, 9700 Szombathely, Táncsics Mihály utca 44.

„Ahol a két savariai szent találkozik” – oratóriumi játékdélután

16.00 Köszöntő, gondolatébresztő a savariai szentekről

16.15-17.00 Bazárjáték

A gyerekeknek felállított állomásokon különféle – a savariai szentekhez kötődő - játékos, logikai, ügyességi feladatokat, totót kell majd megoldaniuk, melyekért kuponokat kaphatnak. A kuponokat ajándékokra lehet beváltani.

17.00- 17.45 Méta várjáték (időjárásfüggő)

17.45 – 19.00 Ping-pong verseny/ Csocsó verseny

19. 00- 19.15 Esti ima

 

November 18. vasárnap 16.00

Szent Márton-templom, Szombathely, Szent Márton u. 40.

Soós Gábor orgonaművész koncertje

Műsor:

G. Muffat (1653-1704): Toccata prima
M. Weckmann (c.1616-1674): Fantasia ex D
D. Buxtehude (1637-1707): Ciacona in c (BuxWV159)
J. P. Sweelinck (1562-1621): Ricercare a1
A. van Noordt (1619-1675): Fantasia in d
J-Fr. Dandrieu (1682-1738): Offertoire pour le Jour de Pâques "O filii et filiae"
J. P. Sweelinck: Ich fuhr mich über Rheine
H. Scheidemann (1595-1663): Galliarda ex D
J. S. Bach (1685-1750): Allabreve in D (BWV 589)

 

November 18. vasárnap 19.00

AGORA – Művelődési és Sportház

Hobo – Ars Blusica

Ahogy Földes Lászlótól, azaz Hobótól megszokhattuk, előadásának tematikája ezúttal is a költészet és a zene körül forog. Költészethez kapcsolódó részt egy József Attila sor idézi meg „ha költenél, s van rá költség”, míg a zenei rész egy Ady sorral foglalható össze: „Történelmi lecke fiúknak”! Hobo, zenészeivel ízelítőt ad a készülő „Requiem a bluesért” című összefüggő műből is. Így az esten elhangzik majd néhány vadonatúj Viszockij - és Bob Dylan- fordítás és Hobo-Póka szerzemény is.

A zenekar: Földes László – Hobo, ifj. Tornóczky Ferenc – gitár, Póka Egon – basszus gitár, Szakadáti Mátyás – dob

Belépődíj: elővételben 2500 Ft, a koncert napján: 3000 Ft

 

Tourinform Iroda szolgáltatásai:

Szent Márton kvíz-játék és Szent Márton receptverseny

Tourinform Iroda, Szombathely, Király u. 1.

E-mail: szombathely@tourinform.hu

közösség

további frisss

lap tetejére