Szűrcsapó 24. – 2 héten belül lesz csak fűtés az összes lakásban

bz, td • 2012. január 29., vasárnap •
Ha sikeres lesz a Szűrcsapó utca 24 főgáz csövének péntek déli nyomáspróbája akkor 14 lakásban már pénteken helyreállhat a fűtés.-jelentették ki a védelmi bizottság ülése után kedden a szombathelyi Városházán. A többi lakásban feltehetően 2 héten belül tudják beüzemelni a gázfűtést.
Szűrcsapó 24. – 2 héten belül lesz csak fűtés az összes lakásban

Kedd:

Ha sikeres lesz a Szűrcsapó utca 24 főgáz csövének péntek déli nyomáspróbája akkor 14 lakásban már pénteken helyreállhat a fűtés. - jelentették be  kedden a szombathelyi Városházán. A többi lakásban feltehetően 2 héten belül tudják beüzemelni a gázfűtést. A védelmi bizottság elvégezte a munkáját de továbbra is segít a kérdés megoldásában. -mondta Puskás Tivadar a védelmi bizottság mai sajtótájékoztatóján. Kampel Oszkár a Vas megyei védelmi bizottság elnökhelyettese elmondta: A szabályok betartása mellett nem történhetett volna meg a kialakult helyzet. Mint megtudtuk Szombathelyen 3 tömbház is küzd hasonló problémákkal, ezeknek a házaknak a kivizsgálását napokon belül megkezdhetik. Dr. Puskás Tivadar polgármester hozzátett országos problémával állunk szembe és mindent meg fog tenni, hogy erre az ország vezetőinek is felhívja a figyelmét.

 

Hétfő:

Elhalasztották a vízszolgáltatás felfüggesztését a VasiVíz szakemberei a Szűrcsapó utca 24-es számú ház esetében. Korábban a fagyveszély miatt döntöttek úgy, hogy hétfőn reggel elzárják a vizet a házban. Végül – bár valóban -10 fokos hideg lett éjszaka – mégsem eresztették le a vizet, mert az épületben nem süllyedt a várt mértékben a hőmérséklet. A vizesek azonban közölték, hogy ha szükséges azonnal intézkednek.

Vasárnap 10 óra:


Vasárnap reggel háromnegyed nyolc a Szűrcsapó utcában. A huszonnégyes számú ház körül továbbra is különböző hatóságok gépjárművei parkolnak. Az ajtóban rendőrök igazoltatják a belépőket. A lakók épp lakásaikba igyekeznek vissza, mert az éjszakát máshol töltötték. Mivel nincs fűtés, otthonaikban hideg van: 15 fok alatti hőmérséklet a jellemző. A Helyi Védelmi Bizottság a ház klubhelységében tartja ülését. A pincében pedig az új gázcsöveket hegesztik.

A gázórák leszerelésével nagyjából egy óra alatt végeztek az ÉGÁZ-DÉGÁZ emberei. Nem csak a mérőórákat, hanem a bekötéseket is cserélni kell. Az évtizedes szigetelések ugyanis egy egészen rendszerre lettek kitalálva. Akkoriban még úgynevezett vizes gázt használtak (vízgőz is áramlott a csőben nem csak gáz) és ahhoz megfelelő tömítéseket alkalmaztak. Egy ideje azonban átálltak a száraz gázra, azóta szigetelések kiszáradtak, és már kevésbé működnek. Tulajdonképpen minden fontos kötést le kell cserélni az újabb technológiára – mondja az egyik kék overallos szerelő.

Az rendben van, hogy most a SZOVA meghitelezi nekünk a javítást, de hogyan fogjuk aztán visszafizetni? – teszi fel a kérdést az egyik lakó a Frisss.hu tudósítójának. Többen is a közös költség emelését tartják a legvalószínűbb megoldásnak. A lakóktól érdeklődve kiderül, jelenleg 20 000 forint körüli összeget fizetnek havonta. Ez egy egyedülálló nyugdíjas számára már ma is rettenetes teher. Ha ezt megemelik, nem is tudom, mi lesz – kesereg egyikük. A néni a házban éjszakázott és azt mondja, a vasárnapot még biztosan itt tölti.


Előrejelzés jövő szombatig - forrás: met.hu

Nem lesz könnyű dolga, az előrejelzések szerint ugyanis feledhetjük az eddigi 10 fokos enyhe telet. A következő napokban fogcsikorgató hideg lesz. Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Időkép.hu is mínusz tíz fok alatti éjszakai hőmérsékletet jósol a hét végére.


Hosszútávú előrejelzés - forrás: idokep.hu

A védelmi bizottság vasdárnapi reggeli ülése után Dr. Puskás Tivadar, polgármester elmondja: még tart az összegzés, nem tudják pontosan hány csapot kell újra cserélni és azt sem, hogy mennyibe kerül majd a munka összesen. Az biztos, hogy kedden délelőtt már többet tudunk, hiszen akkor üléseznek legközelebb a Városházán.

Szombat 21 óra:


Összesen 78 lakásban 178 embernek végződik rosszul a január Szombathelyen, a Szűrcsapó utca 24-es számú házban. Pénteken délután szivárgás miatt elzárták a gázt, szombaton délután otthonaik sürgős elhagyására kérték őket a hatóságok. Az ok egyszerű, ha nincs gáz, fűtés, tehát meleg sincs. Az ANTSZ megyei tiszti főorvosa Dr. Stánicz Éva nyomatékosította, a takaró nem lesz elég, esténként -10 fokban túl hideg lesz a zárt szobákban is.

Szombat este fél nyolcig 41 lakásban 82 ember talált menedéket rokonainál. 9 lakásból a MOP házba költöztek a lakók. 12 lakásban viszont nem kértek segítséget, ők huszonegyen maradni akartak az épületben. A maradék 16 lakásról viszont nem tudnak bővebbet a katasztrófavédők, többségük nem tartózkodott otthon. Ezért kérik a lakosságot, hogy aki ismeri őket, kérje meg az ott élőket, sürgősen jelentkezzenek a katasztrófavédelem ügyeletén. Gázóráikat ugyanis le kell szerelni ahhoz, hogy helyreállítsák a szolgáltatást.

Ez legalább egy hétig tart majd – számolt be esti tájékoztatóján Dr. Puskás Tivadar. Szombathely polgármestere a történtek miatt szakította meg szabadságát. Hangsúlyozta: azok számára is adnak szállást, akik csak később kérik a segítséget. Feltehetőleg lesznek majd a 12 lakásból, akik hétfőn távoznak, mert akkor már vizük sem lesz. A VasiVíz Zrt. szakemberei akkor leeresztik a vizet a tömbházban, hogy ne fagyjanak szét a vezetékek.
 

A lakók fegyelmezetten, pánik nélkül vették tudomásul, ami velük történik. A többség már koraestére elhagyta az épületet. A lakások többsége magán tulajdonban van, néhány önkormányzati bérlakásként működik. A helyreállítási munkák felgyorsítása érdekében az önkormányzat állja a költségeket, a munkát a SZOVA fizeti ki a gázszolgáltatónak – jelentette ki Marton Zsolt, alpolgármester a szombat esti sajtótájékoztatón. Vasárnap reggel nyolcra minden lakásból egy embernek vissza kell térnie otthonába, hogy beengedje a szerelőt, aki leveszi a gázórát. Dr Puskás Tivadar ellátogatott szombaton este a MOP házba is, ahol a lakók egyrésze szállást kapott. A polgármester biztosította az embereket, igyekeznek minden segítséget megadni. 

 

 

Szombat 18 óra:


Hiába maradnának néhányan a hideg ellenére a Szűrcsapó utca 24-es számú házban, hétfőn már vizük sem lesz, mert a VasiVíz Zrt. hétfőn leereszti a vizet a házból. A fagyveszély miatt döntöttek így a szakemberek, fűtés híján ugyanis igen hideg lesz a lakásokban és szétfagyhatnak a csövek, ami további komoly károkat okozna. A lakók közül szombaton délután néhányan – főleg idősek – döntöttek úgy, hogy maradnak. Most nekik is menniük kell.

Mindenkinek ki kell költöznie ma este 7 óráig a Szűrcsapó utca 24-es számú házból. Korábban szivárgást észleltek, ezért elzárták a gázt. Emiatt viszont 168 lakó maradt fűtés és meleg víz nélkül. A védelmi bizottság gyors döntése értelmében, akinek kell, biztosítanak szállást legalább a következő egy hétre. A lakók egy része maradna, mert úgy gondolják, átvészelhetik a következő 8-10 napot fűtés nélkül. Az ANTSZ megyei tiszti főorvosa ezt egyáltalán nem ajánlja. Dr. Stánicz Éva a rögtönzött lakógyűlésen ismertette a meteorológiai szolgálat előrejelzését. E szerint a következő napokban éjszakánként -10 fokos fagy várható, de délutánra sem emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet.

A rögtönzött lakógyűlésen csak néhányan zúgolódtak az érintettek közül, amikor Marton Zsolt közölte, hogy távozni kell, mégpedig estig. Szombathely alpolgármestere elmondta, legalább egy hétig eltarthat, amíg megjavítják a szelepeket. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a város minden segítséget megad a lakóknak. Kollégiumi férőhelyeket és üres önkormányzati bérlakásokat, valamint további szükségszállásokat ajánlottak fel azoknak, akik nem tudnak valamelyik rokonukhoz költözni.

A gázszolgáltató Sopronból ideérkezett képviselőjétől megtudtuk, a mérőórák előtti szakaszon hibásodott meg az egyik szelep. Próbálták elzárni a fővezetéket, de mivel a csapok régiek, az sem sikerült. Ekkor döntöttek úgy, hogy a komolyabb problémák elkerülése érdekében kizárják a tömböt a szolgáltatásból. Holnap minden gázórát leszerelnek, csak ezután következhet a javítás – tette hozzá.

Video az eseményről (Burkon Média)

 

Szombat 14 óra:


Elzárták a gázt a szombathelyi Szűrcsapó utca 24-es számú házában – információink szerint szivárgás miatt. Úgy tudjuk, majdnem százhetvenen laknak a kilenc emeletes épületben, ahol most hideg van, és a legtöbb lakásban a meleg víz ellátással is problémák vannak. Ha rövidesen nem orvosolják a bajt, valószínűleg ki kell költözniük az ott élőknek - mondták többen a lakók közül a Frisss.hu tudósítójának. A házban azt beszélik, hogy a javítás akár két hétig is eltarthat. Marton Zsolt, alpolgármester szerint nincs ok pánikra, nem valószínű, hogy kilakoltatás következik.

A probléma megoldására összeült a védelmi bizottság, amelyet az alpolgármester hívott össze. Dr. Puskás Tivadar, polgármester jelenleg szabadságát tölti, de a rendkívüli helyzetre való tekintettel, azt megszakítva este nyolcra már a városba érkezik. A védelmi bizottságban tizennégy óra után nem sokkal a gázszolgáltató szakembereinek meghallgatása zajlott.

Ha költözni kell, legközelebb Győrben a rokonainknál találunk szállást; de onnan nem tudjuk megoldani a munkába járást – mondta a Frisss.hu-nak az egyik lakó a hetedik emeletről. Majd hozzá tette, sok idős ember él itt, akiknél most egészségügyi gondokat okozhat a hideg lakás, és akkor már ne is beszéljük a gyerekekről – tette hozzá.

A 168 lakó többségénél a főzés és a fürdés is problémás. Amiikor a Frisss.hu a helyszínen járt, éppen az áramszolgáltató szakemberei érkeztek a helyszínre. Azért hívták őket, mert a megnövekedett áramhasználat folyton leveri a biztosítékokat. Az emberek ugyanis elkezdtek elektromos eszközökkel fűteni, ami jelentősen túlterheli a nyolcvanas években épült ház elektromos hálózatát.

 

Fotó: Tóth Dávid

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére