Frissítve: mi zajlik az angolérettségin?

MTI • 2013. május 09., csütörtök •
Rendben megkezdődtek országszerte csütörtök reggel az angol írásbeli érettségi vizsgák a kormányhivatalok jelentése szerint - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. A feladatsor összeállítói az előző évekhez hasonlóan angol nyelvű hírportálok anyagai közül válogattak.
Frissítve: mi zajlik az angolérettségin?

Fotó: www.szon.hu

Hétéves zenei zseniről, egy 83 éves, az online bizniszbe bekapcsolódó nagymamáról és egy oktatási appról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi első részében, amelynek megoldására 60 percük van - a feladatsor összeállítói az előző évekhez hasonlóan angol nyelvű hírportálok anyagai közül válogattak, az idei vizsgázóknak például egy Daily Mail-cikket is értelmezniük kell -olvasható az eduline.hu-n.

A mexikói denevérekről és egy 2008-ban felfedezett különleges nyelvről, a Kelet-Indiában beszélt koróról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében. A három megadott szöveg közül kettő a National Geographicból származik (jó tanács a jövőre érettségizőknek: érdemes lapozgatni a magazint a vizsga előtt).

Angol nyelvből középszinten 1199 helyszínen 54 447-en, emelt szinten 110 helyszínen 8585-en vizsgáznak.

Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész - olvasott szöveg értése - 60 perc időtartamú, a második rész - nyelvhelyesség - feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces - Hallott szöveg értése című - vizsgaösszetevő következik, végül az íráskészséget felmérő 60 perc időtartamú feladatsor.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható).

Emelt- és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldását központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján ellenőrzik.

közösség

további frisss

lap tetejére