Exkluzív interjú: Szíriától Szombathelyig

BB • 2013. február 18., hétfő •
Tudvalevő, hogy Szíria napjainkban nem tartozik a legbiztonságosabb országok közé. 2011 elején, az ún. „arab tavasz” fellángolásakor Egyiptom és Tunézia mellett talán Szíriában voltak a legvéresebb harcok. Sajnos ezekből máig maradtak tűzfészkek, ezért nem túl gyakori úti cél a turisták között. Ha pedig a polgárháborús környezet nem rettentené el az embereket, akkor az ország külpolitikája – egészen pontosan a Törökországgal kapcsolatos régi-új konfliktusa – biztosan megtenné. Nos, mi is ezt gondoltuk, egészen addig, amíg nem találkoztunk Mohameddel a FrisssFM stúdiójában.
Exkluzív interjú: Szíriától Szombathelyig

Baaj Mohamed Ádám (21) nem sokban különbözik szombathelyi, egyetemista társaitól. Ő is betér nap, mint nap az egyetemre, tanul, kávézik, beszélget a többiekkel és mindemellett a helyi Slam Poetry egyik jeles képviselője. Ezenfelül pedig olyan gazdag ismeretanyaggal bír huszonévesen, amit sokan egész életükben nem tudnak megszerezni. Mohamed édesanyja magyar, édesapja pedig szír. Ők ketten Oroszországban ismerkedtek meg, ahonnan Szíriába költöztek. Édesanyja jelenleg Győrben él, édesapja és bátyja pedig Szaúd-Arábiában tevékenykednek. Mohamed – bár Magyarországon született – az általános iskola kezdetéig szintén Szíriában élt. Most Szombathelyen tanul, ahol a magyar szakon igyekszik elsajátítani a nyelvészet és az irodalom legmagasabb iskoláit. Kell ennél több egy jó sztorihoz?

 

A képen: Baaj Mohamed Ádám

„Szíria nem az a hely, aminek a magyar emberek, vagy egyáltalán a világ nagy része képzeli! Nagyon is élhető ország! A sztereotípia, miszerint „az arabok gyakran terroristák”, nem igaz. Mint ahogy a „Dzsi-Had”, magyarul a „szent háború” sem mások ellen irányul, hanem a saját belső szabadság elérésére, a benned lévő rossz legyőzésére. Az persze igaz, hogy Szíriában most áldatlan állapotok vannak. A kormányon lévő elnök mindenkire ráerőlteti magát – igazi személyi kultusza van –, holott az emberek már 2011 eleje óta próbálják elűzni. A tüntetések kitörésekor a hatalom válasza csak annyi volt az eseményekre, hogy a tömegbe lövetett. Azóta két hadsereg van az országban: a hivatásosok és a szabadhadsereg, akik a partizánakcióikkal próbálják elérni a változást. És az az igazság, hogy az ottani embereknek más módja gyakorlatilag nincs, ha változtatni akar.”

„Én utoljára még 2008-ban voltam kint, de telefonon, Skype-on tartom a kapcsolatot a családommal. Most azért nem akarok kimenni, mert egyből besoroznának katonának, ugyanis minden 18 év feletti hadköteles, ráadásul nem is rövid ideig: két és fél év a katonaság, amiben most nem csak gyakorolsz, hanem éles lőszerrel akár a harcokhoz is vezényelhetnek.”

„Damaszkuszban éltünk anno, ez a világ legrégebbi városa – most kb. 4 millióan lakhatják – és itt van a világ legrégebbi piaca is… Rendben, ez a sztereotípia megállja a helyét, az arabok tényleg szeretnek kereskedni! Rengeteg gyönyörű hely van, már a gazdag történelem miatt is. Ugyanakkor nincs olyan forróság, mint más arab országban, például Szaúd-Arábiában. Ezért mondtam, hogy igazán élhető.”

 Amikor Mohamedet Magyarország és Szíria összehasonlítására kértük, az első reakciója csak a nevetés volt. Kiderült, hogy sok szempontból szerencsés nép ez a magyar, mert hát minket nem hallgatnak le a Balaton parton, még mindig van – ha kevés is – magyar forintunk, amin lehet vásárolni. Nálunk vannak tisztességes taxisok, és ha délelőtt vizet akarunk inni, bizony még azt is megtehetjük.„Szíriában az éghajlat miatt kevés víz található. Ezt csak úgy tudják beosztani, hogy délelőtt az ország egyik fele kap belőle, délután pedig a másik. Azt gondolom, hogy ezt már megszokták az emberek, és például, akinek délelőtt jut, az automatikusan félrerak belőle délutánra. Az emberek pénze néhány évvel ezelőtt sem ért sokat, de most a bel-, és külpolitikai viszályok miatt gyakorlatilag értéktelen lehet. Anno, emlékszem, a barátaimmal 500 forintnak megfelelő összegből egy egész délutánt átszórakoztunk. Akkor az emberek átlagfizetése úgy 60ezer forintnyi líra lehetett, de ehhez mérten az árak is olcsónak számítottak.”

 

Baaj Mohamed Ádám

Végülis bepillantást nyerhettünk egy arab állam hétköznapjaiba, megtudtuk, hogy még ott is ismerik, és szeretik a mi Puskásunkat, és ha tehetné, sok szír jönne Magyarországra tanulni. Mohamedtől búcsút vettünk és sok szerencsét kívántunk a vizsgáihoz, amiket itt, a mi városunkban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen fog letenni.

közösség

további frisss

lap tetejére