Erdogan török hadműveletet jelentett be Északkelet-Szíriában

MTI, hirado.hu • 2019. október 10., csütörtök •
Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette szerdán, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen.
Erdogan török hadműveletet jelentett be Északkelet-Szíriában

A török államfő a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) fedőnevet kapta. Ezzel párhuzamosan az NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát.

Az NTV szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahonnan a helyszíni felvételek alapján füstfelhők láthatók. Szárazföldi csapatok egyelőre nem léptek Szíria területére az NTV szerint. Hivatalos tájékoztatást egyelőre nem adtak ezzel kapcsolatban.

A török védelmi minisztérium csak annyit közölt, hogy a hadművelet helyi idő szerint 16 órakor indult meg. A tárca hozzátette: 14 órakor tájékoztatták az Egyesült Államokat, Oroszország, Németországot, Franciaországot, a NATO-t és az ENSZ-t a beavatkozásról.

Az Anadolu török állami hírügynökség azt jelentette, hogy 120 kilométerrel nyugatabbra, a délkelet-törökországi Akcakaléval szemben található Tell-Abjadot is lőni kezdte a tüzérség. Az Anadolu szintén közölte, hogy nagy a forgalom a közeli Diyarbakir légitámaszpontján, ahol egymás után szállnak fel és le a harci repülőgépek.

Később az állami hírügynökség azt is ismertette, hogy két aknagránát esett Ceylanpinarra Szíria felől, de az incidensnek nincs sebesültje.
A Habertürk tekintélyes török hírportál arról írt, hogy a török külügyminisztérium tájékoztatás céljából bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét.

A hadművelet célja a béke megteremtése a térségben

Erdogan Twitter-üzenetében kifejtette: a hadművelet célja a béke megteremtése a térségben, valamint annak a „terrorfolyosónak” a megsemmisítése, amelyet Törökország déli határa mentén próbáltak létrehozni. Rámutatott: Törökország biztonsági övezet hoz létre a térségben, így biztosítva a szíriai menekültek hazatérését.

A török elnök azt is leszögezte, hogy Ankara megőrzi Szíria területi integritását és kimenti a helyieket a terrorizmus „karmából”.

Erdogan a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milíciát nevezte meg Ankara szíriai szövetségeseként, amely a múlt héten jött létre Északnyugat-Szíriában a törökbarát Nemzeti Felszabadítási Front (NLF), valamint a Nemzeti Hadsereg (NA) nevű ernyőszervezetek egyesüléséből.

Törökország korábban Északnyugat-Szíriában már két hadműveletet is végrehajtott.

Törökország ezúttal Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet ellen indított katonai beavatkozást. A kurd fegyveres koalíció mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát.

Az SDF gerincét az a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia alkotja, amely Washington legszorosabb helyi szövetségese volt az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni harcban, ám Ankara szerint Törökország számára az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert ez az erő a szíriai szövetségese a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak.

A PKK-t nemcsak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán korábban hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatai biztosítják a jogot a beavatkozásra.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször jelezte: Törökország elégedetlen azzal, ahogy az Egyesült Államokkal az SDF területein közösen tervezett biztonsági övezet kialakítása halad, és ezért rövid időn belül saját hadműveletet indít a térségben. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, megnyitva az utat a török offenzíva előtt.

Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel „hátba szúrta” szövetségeseit. Donald Trump amerikai elnök később leszögezte, hogy Washington nem hagyja sorsukra a kurdokat, és azzal fenyegette meg Törökországot, hogy elpusztítja gazdaságát.

Törökországban csaknem 3,7 millió szíriai menekült él. Ankara a harcok után létrehozandó biztonsági övezetbe tervei szerint legalább egymillió szíriait telepítene vissza.

A szíriai kurdok szerint a török légicsapások civilek lakta területeket érnek

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet szóvivője megerősítette szerdán, hogy török harci repülőgépek csapásokat mértek Szíria északkeleti részén lévő kurd területekre. Musztafa Bali szerint a török repülők civilek lakta területeket bombáznak.

„Hatalmas a pánik a régió lakosai körében” – írta Bali a Twitter-profilján.

A TRT török állami műsorszolgáltató szerint a török hadsereg öt célpontra mért csapást a Törökországgal közös határ közelében található északkelet-szíriai Rász-el-Áinban. A TRT ezenkívül felvételeket mutatott a délkelet-törökországi Diyarbakir támaszpontjáról felszálló F-16-os vadászrepülőgépekről, amelyek a tájékoztatás szerint csatlakozni fognak a hadműveletekhez.

A TRT szerint török tüzérségi egységek szíriai kurd harci állásokat lőnek a stratégiai fontosságú észak-szíriai Tell-Abjad városában. A beszámoló szerint a Szíriával határos Sanliurfa tartományi Akcakale kerületben a mintegy 6 kilométerre Tell-Abjadtól állomásozó egységek lőszerraktárakat támadnak, a TRT szerint füstfelhő száll fel a térségben.

Egy szemtanú Tell-Abjadban azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy robbanások zaja hallatszik, és füst száll fel a Törökországgal közös határ mentén, miközben az emberek tömegesen menekülnek el a városból.

A Szíriai Demokratikus Erők koordinációs és műveleti központja Twitter-profilján beszámolt arról, hogy repüléstilalmi zóna létrehozását kérik az Egyesült Államoktól és a koalíciótól „az ártatlan emberek elleni támadások megakadályozása érdekében”.

Eközben a SANA szíriai állami hírügynökség arról számolt be, hogy az SDF tagjai egy sor olajfúrótornyot gyújtottak fel az északkelet-szíriai el-Haszeke tartományban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem sokkal korábban jelentette be, hogy megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport – amely az SDF gerincét adja –, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint Törökország arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonjon egy 32 kilométer széles és 480 kilométer hosszú sávot a Szíriával közös határ mentén az Eufrátesztől Irakig, amely területet az YPG tartja ellenőrzése alatt.

Ankara szerint az YPG kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet nemcsak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekint.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a Washington által támogatott szíriai kurd csoport azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségeséhez: segítsen tető alá hozni tárgyalásokat a damaszkuszi székhelyű szíriai kormánnyal.

A szíriai kurd vezetés egy szerdai közleményben jelezte: pozitívan reagál Moszkvának azokra a felhívásaira, amelyek arra ösztönzik a kurdokat és a szír kormányt, hogy rendezzék nézeteltéréseiket tárgyalások útján.

Az AP szerint egy neve elhallgatását kérő szíriai kurd tisztségviselő azt mondta: sikerült kapcsolatba lépniük Damaszkusszal és „egyéb felekkel” a török hadművelet előtt. További részleteket nem közölt.

Irak megerősíti a szíriai határának védelmét

Irak megerősíti szíriai határának védelmét a szomszédos állam területén szerdán megindított török katonai művelet miatt – közölte a Farsz iráni hírügynökség az iraki Safak News című lapra hivatkozva.

„Irak katonai egységeket vont össze az iraki-szíriai határon még a török katonai művelet megindulása előtt” – jelentette a Safak News. A lap megjegyezte, hogy az intézkedések célja a felkészülés a szíriai kurdok ellen indított török offenzíva lehetséges következményeire.

Az iraki Kurdisztán félautonóm térség vezetése figyelmeztetett, hogy a konfliktus akár Szíria határain is átterjedhet. Az erbíli székhelyű kormányzat képviselői az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva elmondták: „A feszültség elmérgesedése Északkelet-Szíriában rendkívül negatív következményekkel fog járni, amelyek nem fognak kizárólag a szíriai területre korlátozódni”.

Hozzátették: „A konfliktus katonai eszközökkel történő megoldása nem szolgálja a térség országainak érdekét”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette szerdán, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen.

A CNN Türk hírtelevízió szerint első hullámban a török légierő F-16-os repülőgépei mértek csapást a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városára. A Reuters hírügynökség török katonai forrásokra hivatkozva úgy tudja, a légierő mellett hamarosan bevetik a tüzérséget is.

Több civil áldozata is van a török légicsapásoknak

Legalább két civil meghalt szerdán a török légicsapásokban Szíria északi részén – közölte a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd-arab erőket tömörítő szíriai milíciaszövetség.

Török harci repülőgépek erőteljesen bombáztak katonai állásokat és polgári területeket Tell-Abjadban, Rász-el-Áinban, Kamisliben és Áin Íszában – számolt be a Twitteren az SDF. A török légitámadásokban két civil életét vesztette, további kettő megsebesült – tudatta az SDF koordinációs és műveleti központja Twitter-profilján.

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport által vezetett ernyőszervezet szerint Törökország heves bombázásokat folytat civilek házai ellen a régió számos településén, köztük Kamisli keleti részén, az ország északkeleti részén és a Törökországgal közös határ mentén.

Az SDF egyúttal beszámolt arról is, hogy már menekülthullám alakult ki a civil lakosság körében, további részletekkel azonban nem szolgált. A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint ezrek menekültek el a térségben a török légicsapások elől.

Összecsaptak a kurd fegyveresek és a török hadsereg alakulatai a szíriai határon

Összecsaptak szerda este a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezet és a török hadsereg alakulatai a szíriai határon – közölte az SDF katonai sajtóilletékese, miután Törökország megindította katonai műveletét.

„Összecsapások folynak szinte az egész határ mentén. Az SDF nem tétlenkedik” – mondta Marvan Kamislo a Reuters hírügynökségnek. A kurd fegyveres szervezet szerint a török légicsapásokban eddig három fegyveresük és öt civil vesztette életét, valamint tucatnyian megsebesültek.

Törökország a szárazföldi hadműveleteket is megindította Északkelet-Szíriában

A török védelmi minisztérium szerda este bejelentette, hogy a hadsereg megindította a szárazföldi műveleteket is Északkelet-Szíriában a Béke Forrása hadművelet keretében.

közösség

további frisss

lap tetejére