Épül a 112-es központ

bz • 2012. július 16., hétfő •
Az egykori határőrlaktanya egyik épületének átalakítással készül a segélyhívásokat fogadó központ Szombathelyen. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Söptei úti komplexumában alakítják ki azt a helyet, ahová befutnak majd a 112-es hívások.

Komoly belsőépítészeti átalakítások zajlanak Szombathelyen az egykori határőr laktanya egyik épületében – értesült a Frisss.hu. Úgy tudjuk, az emeleti helységek válaszfalait lebontják, így hoznak létre egyterű munkahelyet a hamarosan itt dolgozó több, mint négyszáz operátoknak. Ők lesznek azok, akik – Miskolc mellett – az ország bármely pontjáról indított segélyhívásokat fogadják majd a nap 24 órájában.

Mint arról korábban már hírt adtunk, milliárdos beruházással egységesítik Magyarországon a segélyhívó rendszert. A 112-es szám hívása után jelenleg egy lassan és hibáktól terhelve működő rendszer mozdul meg. Az állampolgári jogok biztosa egy 2009-es jelentésében megállapította, hogy a legfőbb gond a gyorsasággal, a helymeghatározással és az információtorzulással van. Szabó Máté akkoriban egy baleset kapcsán saját hatáskörében indított vizsgálatot, hogy elemezze az elhúzódó mentés körülményeit. A vészhívás után ugyanis, a rendőrkapitányságok között az illetékességről folyt vita ahelyett, hogy a mentőket riasztották volna. Végül ez megtörtént, de az eset kocsi csak 50 perccel a riasztás után érkezett meg, mert a bejelentők információi alapján nem találták a baleset helyszínét. Közben a sérültet egy véletlenül arra járó mentőautó személyzete próbálta ellátni – olvasható az akkori hírek között.

A hasonló esetek elkerülése végett döntöttek végül a segélyhívó rendszer egységesítése mellett. Magyarországon két központot alakítanak ki több milliárd forintos beruházással: Miskolc mellett Szombathelyen működik majd a call center. Ide futnak be a hívások, ahol képzett operátorok juttatják el az el az információt azoknak a szerveknek, akik területileg illetékesek és kompetensek is a segítségnyújtásban.

A szombathelyi állomást a Készenléti Rendőrségnek és a Közigazgatási Hatósági Szolgálatnak is otthont adó épületegyüttesben alakítják ki a Söptei úton. 2013 második felében várható az egységes rendszer indulása, amely után a korábban megszokott 104, 105 és 107-es számokat fokozatosan kivonják a forgalomból.

Miért 112?

Az európai segélyhívó az amerikai filmekből jól ismert 911-hez hasonlóan működik. Bevezetéséről az Európa Tanács 1991-ben döntött. Segélyhívó rendszerek korábban is működtek már a világ országaiban, az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva praktikus okokból választották ki pont ezt a számsort.

Az Egyesült Királyságban használt 999-es kódot túlságosan gyakran tárcsázták véletlenül az emberek. A nyomógombos készülékekről könnyű volt véletlenül háromszor ugyanazt a számot tárcsázni. Talán Ausztráliában sem tartják már olyan jó döntésnek a 000 vagy Új-Zélandon az 111 bevezetését. Ezért határoztak úgy, hogy a három karakteres hívójel mindenképpen tartalmazzon legalább két különböző számjegyet.

Aki kezdeményezett már hívást régi forgótárcsás telefonkészülékeken, az tudja, hogy a vas megyei 06-94... előhívó betáplálása milyen sokáig tartott. A nulla és a kilences számokhoz az egész tárcsának komótosan el kellett forognia. Vészhelyzetben minden másodperc számít, így ésszerű döntés volt a két leghamarabb pörgethető számot választani. Egy-egy-kettő.

Az uniós vész-számot az érvényben lévő előírások alapján bármilyen típusú készülékről lezárt billentyűzetről vagy SIM kártya nélküli mobiltelefonról (illetve előfizetés nélküli de aktív vonalas telefonról) is lehet hívni. A világ országainak többsége pedig volt olyan kedves, hogy - ha nem is használja - a 112-őt átirányítja a saját segélyhívó rendszerébe; ezért például egy Brazíliában eltöltött nyaralás alkalmával nem kell törődni az ottani 190-es vészhívó memorizálásával, a száztizenkettőt billentyűzve is segítséghez juthatunk.

 

közösség

további frisss

lap tetejére