Az egyetemi sportélet fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek Szombathelyen

facebook, Kleinhappel Miklós • 2019. november 14., csütörtök •
A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) Regionális tudásmegosztó találkozót tartott az ELTE Savaria Egyetemi Központban november 12-én.
Az egyetemi sportélet fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek Szombathelyen

A MEFS azonos tematikával két egymást követő napon tartott egy-egy összejövetelt az ország két egyetemén: 12-én az ELTE SEK-en, 13-án a Miskolci Egyetemen. Ahogy azt bevezetőjében Hurtik Péter, a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZOESE) ügyvezető elnöke elmondta, a szövetség vetette fel, hogy a dunántúli régiós megbeszélés helyszíne a vasi megyeszékhely legyen.

A találkozón köszöntőt mondott Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese, aki az Egyesült Államok példájára hívta fel a figyelmet, ahol a sportélet nem állami beavatkozásokkal működik jól, hanem az egyetemi sportegyesületekre építve, azok biztosítják az utánpótlását. Az ELTE SEK sportszakos hallgatói egyebek mellett testnevelőtanárok, edzők, sportszervezők lesznek, akik a jövőben a magyar sportélet gerincét adhatják majd, amennyiben a kormányzat a jelenleginél sokkal kiemeltebben kezeli az egyetemi sportot, hangsúlyozta Németh István.

A rektorhelyettes a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) által a szombathelyi felsoktatás hatvanéves jubileuma alkalmából kibocsátott emlékérmet adott át Székely Mózesnek, a MEFS főtitkárának. A BDPK az emlékéremmel azoknak az együttműködő partnereinek a munkáját is elismeri, akik sokat tettek az egyetemi központért, illetve jogelőd intézményeiért az elmúlt hat évtizedben.

Székely Mózes köszöntőjében bizakodásának adott hangot, hogy az összejövetelen a kitűzött témákon kívül az egyetemi sport fejlesztési lehetőségeiről is szót tudnak ejteni, hiszen az ezekről szóló elképzeléseik, javaslataik a következő hetekben, hónapokban kerülnek majd a kormány elé.

A találkozó témái között elsőként a város és az egyetemi sport együttműködéséről szóló jó gyakorlatok ismertetése szerepelt. Elsőként Hurtik Péter a Szombathely városa és az egyetem szombathelyi Sporttudományi Intézete között több, mint öt évvel ezelőtt megköttetett sportszolgáltatási szerződés részleteiről beszélt, amelynek keretében tavaly száz rendezvény sikeréhez járultak hozzá szaktudásukkal az oktatók és a hallgatók.

A SZOESE 1959-ben alakult, egyidős a szombathelyi felsőoktatással. Az egyesület sportszakmai munkája a kezdetektől szorosan összefüggött a tanár- és tanítóképzéssel, valamint gyakorlati műhelye az edzőképzésnek. A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület szervezeti felépítése és szakosztályainak a hallgatók igényeihez alkalmazkodik. A SZOESE jelenleg tizenegy versenyszakosztállyal és számos sportcsoporttal működik, a régió legtöbb egyetemi hallgatóját, oktatóját, dolgozóját és a vasi megyeszékhely polgárait foglalkoztató szakmai műhely.

közösség

további frisss

lap tetejére