Elektromos kerékpárok vásárlási támogatására lehet pályázni

• 2020. szeptember 25., péntek •
Egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdet a kormány elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására – jelentették be kedden az Európai Autómentes Napon. A pályázat várhatóan október végi kiírásától maximum 150.000 forint összegű támogatás nyerhető el magánszemélyek részére legfeljebb 900.000 forintos kerékpárok vásárlásához.
Elektromos kerékpárok vásárlási támogatására lehet pályázni

A Magyar Kerékpárosklub a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetséggel kezdeményezte nyáron, hogy elektromos autók és robogók mellett elektromos rásegítéses kerékpárok vásárlását is támogassa az állam. A civilek és a kormány is a kerékpáros munkába járás fellendülését várja a nagyobb távolságokat megtévők, valamint a korábban domborzati akadályok miatt nem kerékpározók körében.

Az elektromos rásegítéses (pedelec) kerékpárok a normál kerékpároknál nagyobb távolságok megtételét teszik lehetővé a társadalom sokkal nagyobb része (pl. idősek) számára is például a napi ingázásban, a domborzati viszonyok jelentette akadályok ellenére is. Az elektromos rásegítéses (pedelec) kerékpárokon 25 km/óra eléréséig egy átlagosan 250W teljesítményű motor segíti a tekerést. A rásegítés nem váltja ki a pedálozást, így a pedelecek is biztosítják a napi testmozgást, ezzel egészségesebb, nagyobb gazdasági teljesítményre képes társadalomhoz segítik hazánkat.

Az Európai Autómentes Napon tartott sajtótájékoztatón a kormány és szakmai civil szervezetek képviselői jelentették be, hogy várhatóan október végétől indul a pályázat.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy „a koronavírus ellenére sem álltak le a munkával az olyan, a kormánynak fontos ügyeken, mint a klíma-, és természetvédelem kérdése”. Az idén februárban bejelentett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében az elektromobilitás ösztönzése kiemelt kormányzati feladatnak számít e járművek sokkal alacsonyabb vagy akár nulla zaj- és károsanyagkibocsátása miatt. Az elektromos járművek fontosak, hogy megtisztuljon a városi levegő és az itt élők életminősége is javuljon – fogalmazott a kormányszóvivő.

Az elektromos kerékpárok elterjedése nyomán Nyugat-Európában átlagosan 5 kilométerről 15 kilométerre nőtt a kerékpárral megtett utazások távolsága Révész Máriusz szerint. Azokon a helyeken segíthetnek az elektromos kerékpárok, ahol a domborzat addig akadályt jelentett. Magyarország az első kelet-európai ország, ahol ilyen támogatást bevezettek. Tavaly kb 3500 pedelecet vásároltak Magyarországon, ez a szám a támogatással megduplázható - mondta a kormánybiztos, aki szerint Hollandiában már több elektromos biciklit adnak el, mint hagyományost.

Kaderják Péter államtitkár elmondta, mivel elsősorban a munkába járást szeretnénk megkönnyíteni, a pályázat benyújtásához munkaviszonyt igazoló dokumentum csatolása is szükséges lesz. A támogatás a jármű értékének legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében 90.000, nyomatékszenzoros kerékpárok esetében 150.000 forint összegig. „A fogyasztók számára leginkább elérhető márkák felé szeretnénk terelni a keresletet, a pályázat által támogatott járművek felső árkorlátját 900.000 forintban állapítottuk meg és további műszaki-, környezetvédelmi követelményeknek is meg kell a járműveknek felelniük” – fogalmazott.

Révész Máriusz kormánybiztos felhívta a figyelmet arra is, hogy a gázkarral vagy nyomógombbal, tekerés nélkül hajtható robogószerű biciklik vásárlását nem, csak a pedelecnek minősülű kerékpárokat támogatják.


Fotó: Halász Áron / Magyar Kerékpárosklub

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére