Digitális archívum a szombathelyi laktanyában

• 2013. február 28., csütörtök •
Húsz év után megoldódhat az üresen álló szombathelyi laktanya kérdése - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester és Lazáry Viktor alpolgármester. Ha a Magyar Nemzeti Digitális Archívum rábólint az ügyre, 500 új munkahelyet teremtő, Európai Unió által finanszírozott beruházás indulhat.

Hónapok óta folynak az előkészületi munkálatok, ma elviekben a közgyűlés is elfogadta a tervezetet. A 9 épületből álló laktanyát 1889-ben adták át, 1912-ig állomásoztak itt a huszárok. 1989 júliusáig az ideiglenesen hazánkban állomásozó csapatok szálláshelyeként szolgált az épület, rá két évre a Huszár út felöli 9, 4 hektáros rész az Apáczai Csere János Alapítvány tulajdonába került - adott gyors történelmi áttekintést Puskás Tivadar polgármester. Kiemelte: az elmúlt húsz évben született fejlesztési elképzelések a partnerek és a szükséges források hiánya miatt meghiúsultak. 

„Nem viszi a pénzt, hanem hozza”

2012. december 15-én kezdődtek a tárgyalások a Magyar Nemzeti Digitális Archívum felügyeletét ellátó Miniszterelnökség részéről Szőts Géza miniszterelnöki főtanácsadó, Fórizs Zoltán Magyar Nemzeti Digitális Archívum főigazgató helyettese, valamint Szombathely városa között.

Kemény előkészítő munkán vagyunk túl, sok város pályázott még erre a beruházásra, a lobbiban Hende Csaba országgyűlési képviselő is nagyban segített- mondta Lazáry Viktor. Az alpolgármester szólt arról is, hogy Szombathely település fejlesztési koncepciójába eleve beillesztették már a laktanyát, de nagy siker, hogy ehhez állami elképzelést is tudtak kapcsolni.

Több százezer látogatót várnak évente

Az első ütemben 6,5 milliárdos fejlesztést terveznek végrehajtani. Ebből oktatási és információs központot hoznának létre, terveznek még történelmi és ökológiai élményparkot, Nemzeti Huszár Emlékközpontot, valamint Nemzeti Közlekedéstörténeti élményparkot is.

A projekt nem titkolt szándéka, hogy nyisson a külföldi intézmények felé is. A későbbiekben ez további infrastrukturális fejlesztéseket indukálhat – tette hozzá Lazáry.

Újságíró kérdésre megtudtuk, a történelmi jellegű épületek természetesen a jövőben is megtartanák arculatukat.

A Kultúrgyár-9” elnevezésű programot a Magyar Nemzeti Digitális Archívum valósítaná meg a kiemelt kreatív kulturális fejlesztési program keretében. Várhatóan március elején születhet végleges döntés. Ha rábólintanak a projektre az első ütemnek 2014 decemberéig kell elkészülnie.

közösség

további frisss

lap tetejére