"Csak sast nemzenek a sasok!" - Trianoni Hűségtúra

sklara. • 2012. július 01., vasárnap •
Fejet hajtott ma a honvédelmi miniszter Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti, Szentpéterfa, Ólmod és Kercaszomor települések előtt – ők ugyanis nem engedték, hogy annak idején elszakítsák őket Magyarországtól.

Annak ellenére, hogy ezen települések lakóinak többsége német illetve horvát anyanyelvű, mégis vallották azt, hogy „itt élned, halnod kell!” A Himnusz szavait követték, pedig ők még csak nem is magyarul álmodtak, vagy meséltek a gyermekeiknek – mondta Hende Csaba.

 

A 38 fokos melegben a magyar honvédelmi miniszter végiggyalogolta a településeket. A környékbeliekkel és a lovas hagyományőrzőkkel együtt menetelt a Hűségtúrán – valóban olyan volt, mint egy zarándoklat. A miniszter büszkén emlékezett most Trianonra, mert ez nemcsak egy tragédiát, de a nemzeti összeatartozást is jelenti ma a magyarok számára.

Feltettük a kérdést a honvédelmi miniszternek: szerinte ma is így döntenének a magyarok, a határ menti településeken élők? Hende Csaba hittel mondott igent, és igazolásul idézte Berzsenyi Dánielt: „Csak sast nemzenek a sasok!”

 

Igaz. A Trianon emlékhónap megemlékezéssel kezdődött, ünnepséggel és ünneplésként fejeződött be – a végén megértették ugyanis a vasiak, hogy ez sokkal inkább ünnep- és nem gyásznap. Az idei június rávilágított arra, mi történt anno… a magyarok a hazájuk és a magyarságuk mellett tettek hitet. Ezt felejteni nem szabad soha!

 

A Hűségtúrán a két világháború közötti katonadalokat játszottak, a többi között felcsendült "Árpád apánk indulója", az "Erdélyi induló", "Igazságot Magyrországnak", "Horthy Miklós katonája vagyok én", ésatöbbi. A ’45-ben „zárolt anyag” címen eltüntetett dalokhoz a katonazenekar vezetője, Katona János alezredes, karmester történészként hozzáfért, lefénymásolta, újrahagszerelte – és most számos helyen játsszák. Felsőcsatáron, a Trianon-hónap záró rendezvényének ünnepe így vagy úgy, de könnyeket csalt ki a szemekből.

A programok vasárnap is folytatódnak. A résztvevők 10 órakor indulnak Vaskeresztesre, majd egy ünnepi szentmise után mennek tovább Horvátlövőre, utána pedig gyalogolnak tovább Pornóapátiba. A holnapi hűségtúrán is részt vesz Hende Csaba, honvédelmi miniszter.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére