Az EP jelentős forrásokat vonna el a magyar gazdáktól is a migráció támogatására

Frisss • 2019. április 14., vasárnap •
A szombathelyi és környékbeli gazdálkodók számára rendeztek szakmai fórumot az ŐrvidékHázban szombaton. A rendezvényen - dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő meghívására - személyesen is részt vett Erdős Norbert, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, aki az uniós agrárpolitika jövőjéről, és abban a magyar érdekképviselet sikeréről beszélt a jelenlévőknek.
Az EP jelentős forrásokat vonna el a magyar gazdáktól is a migráció támogatására

Már csak egy hétig dolgoznak a jelenlegi felállásban a politikusok Brüsszelben, május 26-án rendezik meg a választásokat hazánkban, ezt követően a várakozások - és a felmérések - azt jelzik, hogy egy merőben más összetételű Európai Parlament ül majd össze. Ennek jelentőségét a bevándorláspárti nemzetek delegáltjai is felismerték, ezért minden olyan, a migrációt anyagilag és elviekben is támogató döntést igyekeznek meghozni, amelyekhez a jövőben már nem biztos, hogy sikerül megszerezni a többséget - kezdte gondolatait Erdős Norbert.

Majd az európai parlamenti képviselő emlékeztetett, az egyik legnagyobb múltra visszatekintő szakterület az unióban az agrárpolitika. Célja, hogy megfizethető áron biztonságos élelmiszerekkel lássa el az Unió polgárait, megfelelő életszínvonalat biztosítson a mezőgazdasági termelők részére, és óvja a természeti erőforrásokat és a környezetet. Az agrárium az uniós költségvetés arányaiban legnagyobb részét, mintegy 38 %-át kapja, de ha ezt az EU össz-GDP-jében nézzük, akkor mindössze 1 %-át, amely a Fidesz-KDNP EP-frakciójának álláspontja szerint nagyon kevés. Az EU azért hozta létre és hajtotta végre a közös agrárpolitikát, hogy meg tudjon felelni az olyan jelenlegi kihívásoknak, mint az élelmezés-biztonság szavatolása minden európai polgár számára, a globális piacok és az árak ingadozásainak kezelése, a vidéki területek fejlődésének fenntartása Unió-szerte, a természeti erőforrások fenntarthatóbb módon történő felhasználása, és hozzájárulás az éghajlatváltozás mérsékléséhez - hangsúlyozta Erdős Norbert. 

- A mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság fontosságáról nyilván nem kell senkit meggyőzni, hiszen korunk egyik legfőbb katasztrófájának, a migrációnak az elsődleges oka a békesség, a biztonság és a megélhetés hiánya a harmadik világban - tette hozzá dr. Hende Csaba. - Milliók kelnek útra, amely beláthatatlan következményekkel járhat a keresztény kultúrára, nemzetünk és az egész Európai Unió ismert formában való fennmaradása és léte a tét - tette hozzá.

- Novemberben elkezdődött a Közös Agrárpolitika tárgyalása az Európai Parlamentben. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a legeredményesebb szakterület az Unióban, hiszen itt sikerült egyedül megvalósítani valódi együttműködést. Jól látszik, hogy azok az országok, amelyek időközben hanyatló gazdasággal csatlakoztak az Unióhoz, azokra kivétel nélkül pozitívan hatott a Közös Agrárpolitika. Ezt a jól működő, eredményes rendszert próbálta a novemberi javaslat szétverni. Az elmúlt hetekben számtalan olyan döntés született, amely az uniós költségvetés több területéről jelentős forrásokat vont el a migráció kezelésével kapcsolatos költségek fedezésére, ez lett volna a cél az agrárpolitika esetében is - folytatta Erdős Norbert. Mi pedig minden létező formában ez ellen felléptünk, és mindent megtettünk annak érdekében, hogy módosító indítványokkal lehetőségünk legyen ésszerű mederbe terelni ezeket az elképzeléseket. Meggyőződésünk, hogy az agrárpolitikai támogatásokat nemhogy csökkenteni, hanem épp ellenkezőleg növelni kellene, a már jól ismert jövőbeli kihívások miatt is - tette hozzá az európai parlamenti képviselő. 

- A gazdatársadalomnak tudnia kell, hogy az előterjesztett tervek szerint: a vidékfejlesztés területén 26%-os,  a közvetlen támogatások területén pedig 15 %-os forrás elvonást tervez az Európai Parlament, a tömeges migrációval kapcsolatos költségek fedezésére. Elképesztő diplomáciai sikerként könyveltük el, hogy erről a végszavazást sikerült megakadályoznunk.

- Örömünkre szolgál, hogy ebben a küzdelemben magunk mögött tudhatjuk a MAGOSZ és a NAK támogatását, hiszen egy aláírásgyűjtő akció keretében, már 150 ezer gazda csatlakozott a petícióhoz, megerősítve minket, hogy jó úton járunk. Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a jelenlegi agrártámogatások összegét bármilyen okból csökkentsék, márpedig a bevándorláspárti politikusok épp erre törekednek - hangsúlyozta Erdős Norbert. - Fel kell ismerni, hogy ez is a tétje a május 26-i európai parlamenti választásoknak. A cél pedig az, hogy a magyar gazdák érdekeit képviselő FIDESZ-KDNP frakció minél nagyobb létszámmal, minél több vokssal tudjon nyomatékot adni határozott elképzeléseinek - zárta gondolatait dr. Hende Csaba. 
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére