Augusztus 20 Szombathelyen

Frisss • 2013. augusztus 18., vasárnap •
Szentmise, kenyéráldás, színházi bemutató - már reggel megkezdődnek az ünnepi programok augusztus 20-án, Szombathelyen. Részletes programunkból az is kiderül, hogy az autósoknak merre fele kell forgalomkorlátozásra számítaniuk.
Augusztus 20 Szombathelyen

Fél kilenckor dr. Veres András megyés püspök celebrálta szentmisével kezdődik Szombathelyen az ünnepi programsorozat. A kenyéráldás után 10.00 órakor, katonai tiszteletadás mellett felvonják az országzászlót, majd ünnepi műsor következik, a Weöres Sándor Színház , az Ungaresca Táncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes, Szombathely Város Fúvószenakara, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegység, valamint a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. Ünnepi beszédet mond dr. Puskás Tivadar polgármester.

A Weöres Sándor Színház ünnepi műsora

A kereszténység útjai

Közreműködők : Balogh János, Szabó Tibor, Jordán Tamás

A műsorban egy Vajk és Géza közötti feszült párbeszéd, valamint egy igric-ének hangzik el Szabó Magda Az a szép fényes nap című darabjából. A darabról: A nemzeti történelem iránti fokozott érdeklődés, mely a hetvenes évektől figyelhető meg Szabó Magda pályáján, nyilatkozik meg következő, Az a szép fényes nap című hangjátékában is, mely 1973-ban hangzott el a rádióban. A hangjáték alapján készült drámát a Nemzeti Színház mutatta be 1976-ban. A mű mindkét változata nagy sikert aratott, s történelemszemlélete, ábrázolásmódja, nyelvezete élénk vitára késztette a mű kritikusait.

A dráma Géza fejedelem udvarába visz, s az államalapítás korának óriási társadalmi feszültségeit, a Géza fejedelem által irányított nagyarányú politikai-ideológiai változásokat sűríti egyetlen nap alatt pergő drámai cselekménysorba. Új műfaj jelent meg ezzel a drámával Szabó Magda életművében: a történelmi parabola. A helyszín Géza fejedelem udvara, s az idő Vajk megkeresztelésének előestéje. A drámai szituáció tehát indokolttá teszi a drámai összecsapásokat a különböző nézetek képviselői között; s természetessé a különböző szereplők – a várbelieken kívül magyar és külföldi vendégek – jelenlétét . A műsort szerkesztette: Barták Balázs , aNyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ adjunktusa.

Forgalomkorlátozások

Állami ünnepünk augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.

09.50 – kb. 11.00-ig SZENT ISTVÁN-SZOBOR:

Brenner Tóbiás körút – Nárai utca,

Somlay Artúr utca – Kálvária utca – Szent László király utca,

Jókai Mór utca – Tompa Mihály utca kereszteződések.A rendőrség ezen idő alatt a helyi járati autóbuszok kivételével a gépjármű forgalmat eltereli. Az ünnepségek befejezését követően áll vissza az eredeti forgalmi rend.

közösség

további frisss

lap tetejére