Átadták a fejlesztéseket a Szombathelyi Parkerdőben

Szponzorált tartalom • 2019. május 30., csütörtök •
Felújították a játszótér eszközeit, valamint elhelyezésre kerültek a MOLOK rendszerű hulladékgyűjtő edények.
Átadták a fejlesztéseket a Szombathelyi Parkerdőben

A hétvégén gyereknap alkalmából adták át a felújított játszótér mellett a tájba illő, szelektív, mélygyűjtéses MOLOK edényeket a Szombathelyi Parkerdőben, így a város kiemelkedő zöldövezete újabb, korszerű lehetőségekkel várja a kikapcsolódni vágyókat, a sportolókat és a természetkedvelőket. A megvalósult fejlesztésekről május 29-én tartott sajtótájékoztatót a Szombathelyi Erdészeti Zrt., melyen a Társaság vezetése mellett részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Illés Károly, a város alpolgármestere is.

A 2007-ben létesített Parkerdő utoljára 2013-ban újult meg egy nagyszabású beruházás keretében, ám a játszótér már nem felelt meg a mai kor igényeinek, így elkerülhetetlen volt, hogy újabb modernizációt hajtsanak végre. A 6,3 millió forintos ráfordítás mellett, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával 18 millió forintot költöttek a MOLOK edények telepítésére, mellyel a helyi hulladékkezelés problémáját kívánják orvosolni – mondta Bakó Csaba, a Társaság vezérigazgató-helyettese. Hozzáfűzte: a szombathelyin kívül négy helyszínen – a Himfai és a Sárvári Parkerdőben, valamint a Kőszegi-hegységben – hajtottak végre ilyen beruházást. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által az országban elsőként alkalmazott hulladékgyűjtő módszer gazdaságos, helytakarékos, higiénikus és biztonságos. Ezek a konténerek alul rögzítve vannak, felül könnyű fedelesek, egyenként 3-5 köbméteresek, melyekben vegyes, fém-, üveg- és műanyaghulladék elhelyezésére van lehetőség. Telítettségüket az Erdészet munkatársai ellenőrzik, és amikor szükséges, elszállítják.

Dr. Puskás Tivadar polgármester szerint jó példa a Parkerdő telektulajdonosainak éves versenye, melyen a legszebb és legrendezettebb kerteket díjazzák, ugyanakkor elengedhetetlennek tartja a közterületek gondozását is. Éppen ezért az új szelektív hulladékgyűjtőket „nagyon fontos létesítményeknek” nevezte, melyek szerinte mindannyiunk érdekeit szolgálják. Továbbá felhívta a figyelmet a híres környezetvédelmi aktivistától, David Browertől származó mondásra, miszerint „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.

A szemetelés ellen emelte fel szavát Illés Károly alpolgármester is: ha a teli palackot el tudjuk cipelni a piknikre, akkor legyen erőnk az üreset is elbírni és hazavinni, mondta, mely gondolat a Társaság által indított két évvel ezelőtt útjára indított Védd az erdőt, vidd haza a szemeted! közjóléti kampány alapját képezi. A sajtótájékoztatón szó volt arról a jelentős mennyiségű hulladékról is, mely a környékről érkezik ide az állami erdők területére. A háztartási hulladék kezelése és elszállítása mindennapos sziszifuszi harcot jelent - fogalmazott Bugán József vezérigazgató. Az erdészeti dolgozók észrevételei és a kamerarendszer felvételei, valamint a lakossági bejelentések függvényében ez állandó feladatot ad a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek, az ezzel járó költségekről nem is beszélve. Úgy vélik, ez ellen az egyetlen hatékony megoldás a lakossági szemléletváltás lehet.

közösség

további frisss

lap tetejére