Árvíz soha többé nem fenyegeti Szombathely városát!

frisss, szombathely.hu • 2019. október 08., kedd •
Kedden hivatalosan is átadták a dozmati víztározót, amely amellett, hogy a Szombathely és környéki települések árvízvédelmét hivatott megoldani, rekreációs célokat is szolgál majd.
Árvíz soha többé nem fenyegeti Szombathely városát!

Az 1965-ös árvíz a város történelme szempontjából meghatározó tragédia volt, mely amellett, hogy 57 ezer hektárnyi területen pusztított, emberéleteket is követelt.

- A környezetirányítási és energiahatékonysági program 1332 milliárd forintból gazdálkodik, melyből 382 milliárdot kifejezetten az ilyen veszélyhelyzetek elhárítására, és a lakosság biztonságának javítására fordítanak - mondta el Dr. Schweickhardt Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára. Jelenleg 106 ilyen projekt fut az országban, ebből 26 már elkészült, 80 pedig megvalósítási szakaszban van. Az ilyen eredmények is jól mutatják, miért fontos, hogy a mindenkori városvezetők a Kormánnyal való együttműködés lehetőségét keressék a konfliktusok helyett - hangsúlyozta az államtitkár.

- A lukácsházi és a dozmati víztározóhoz hasonló létesítmények építését a jövőben folytatni kell - hangsúlyozta Láng István, az Országos Vízügyi Igazgatóság főigazgatója. A klímaváltozás következtében hazánkban rendkívül megnőtt a csapadékintenzitás, így már most jól látható, hogy másfajta körülményeknek kell ellenállniuk majd az építményeknek. De a hatékony árvíz- és klímavédelemhez elengedhetetlen az itt élők tudatos magatartása is - tette hozzá Láng István.

Dr. Hende Csaba történelminek nevezte a pillanatot. A Parlament alelnöke hangsúlyozta: árvíz soha többé nem fenyegeti Szombathely városát, melyre az elmúlt kétezer év során eddig nem volt példa! Ehhez természetesen szükség volt a lukácsházi víztározó megépítésére is - tette hozzá a politikus.

Ennek a beruházásnak köszönhetően javulni fog a szombathelyi Csónakázó-tó vízminősége is, és beépíthetővé válik a Perint-patak medre is. Helyén futópályát, sétányt, szabadtéri sportolásra alkalmas eszközöket, árnyas fákat, alatta padokat vizionált szombathely országgyűlési képviselője, mely az itt élők életminőségét jelentősen javítani fogja.

Polgármesteri regnálásának egyik első momentuma volt, mikor átadták a lukácsházi víztározót, most pedig 9 év elteltével az egyik utolsó hivatalos programja Dr. Puskás Tivadar polgármesternek a dozmati létesítmény átadása - éppen ezért érthető, hogy személyes ügyének is tekinti mindezt a leköszönő szombathelyi polgármester.

Szombathelyről nézve nem egy látványos, mégis különösen fontos beruházásnak nevezte a most elkészült víztározót Puskás Tivadar.

Gál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója megköszönte, hogy a beruházás bekerülhetett a Modern Városok Programjába, hangsúlyozva, hogy a projekt jóváhagyása és átadása között nem telt el hosszú idő, ami szintén segítette a kivitelezésben résztvevő szakemberek munkáját. Beszélt arról is, hogy manapság nem csak a hirtelen érkező jelentős mennyiségű csapadék fogadására, hanem az aszályos időszakra is fel kell készülni. Ebben is komoly előrelépést jelent majd ez a létesítmény, hiszen

csapadékmentes időben a tározó utánpótlást tud majd biztosítani az Arany-patakon keresztül a Csónakázó-tónak, valamint biztonságos életteret az itteni élővilágnak.

Az ünnepségen hivatalosan is készre jelentette Kovács Tamás, a kivitelező Szabadics Zrt. vezérigazgatója a dozmati víztározót, hangsúlyozva, hogy a vízügyi ágazatban dolgozó szakemberek régi álmát valósították meg a beruházással. Köszönetét fejezte ki a Savaria Múzeum munkatársainak a gyors és hatékony együttműködésért, mikor a munkálatok során megtalálták a Savaria városába friss vizet szállító római vezetéket. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy újabb kétezer év elteltével még lakott lesz Szombathely, és hasonló csodálattal tekintenek majd erre a létesítményre az itt élők.
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére