Árvíz: a szombathelyi önkormányzat dolgozói készen állnak - Ön is segítene?

Frisss • 2013. június 04., kedd •
Veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt. Pozsonyban csütörtökön, Medvénél pénteken, Komáromnál szombaton tetőzhet a Duna. A vízállás 100 éves rekordokat közelíthet, illetve dönthet meg. A szombathelyi önkormányzat munkatársai készen állnak a segítségre az árvíz elleni védekezésben. Ön is szeretne segíteni? Összeszedtük a lehetőségeket.
Árvíz: a szombathelyi önkormányzat dolgozói készen állnak - Ön is segítene?

A folyó melletti településeken, így Győrben is rendkívüli készültséget rendeltek el. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere telefonon megkereste Borkai Zsoltot, Győr polgármesterét és felajánlotta Szombathely önkormányzatának segítségét. Szombathely polgármestere arról értesítette Borkai Zsoltot, hogy az önkormányzat munkatársai készen állnak a segítségre az árvíz elleni védekezésben. Borkai Zsolt megköszönte a felajánlást.

Civil összefogás a Facebookon

A Facebookon már számos oldalon jelentkezhet az, aki segíteni szeretne. Az egyik ilyen, az Árvíz – állatvédelmi összefogás csoportja. Itt többnyire autóval rendelkező állatbarátok ajánlják fel segítségüket, hogy az árvíz sújtotta településekről kimentsék a kutyákat, háziállatokat. Vasárnap éjszaka hozták létre az Árvíz 2013 nevű Facebook-csoportot. Hétfőtől már magyarországi hírek is megjelentek az oldalon, és az egyre közelgő árvízveszély kapcsán bárki jelentkezhet itt, aki segíteni szeretne vagy információval tud szolgálni. Láthatjátok, hol van szükség önkéntesekre, hol vetik be a katonaságot, és friss híreket kaphattok a magyar folyók vízállásáról.

Szerdától várja az önkénteseket a Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt önkénteseket toboroz az árvíz elleni védekezésre. Előre láthatóan az önkéntesekre öt napon keresztül lesz szükség. Aki szeretne hozzájárulni a védekezéshez, az napra és órára is megadhatja, hogy mikor ér rá. Várnak mindenkit, aki tud homokzsákokat pakolni, de irodai és gépjárművezetői segítségre is számítanak. Minden szabad kézre szükség van!

Jelentkezni ITT, a Magyar Vöröskereszt jelentkezési ívének kitültésével lehet.

A Máltai Szeretetszolgálat is önkénteseket vár

Az árvízi védekezésben önkéntesnek lehet jelentkezni a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz, a jelentkezéseket az arviz@maltai.hu e-mail címen fogadja a karitatív szervezet. A Máltai Szeretetszolgálat elsősorban a gátakon dolgozó egységek ellátásáról gondoskodik, önkéntesei forró teát, kávét, szendvicseket, élelmiszert visznek a helyszínre, de szükség szerint gondoskodnak esőkabátról, takarókról, gyógyszerekről is.

Infovonalakat indított a BM az önkéntesek koordinálására

Öt megyében és a fővárosban indított információs telefonvonalakat a Belügyminisztérium az önkéntesek koordinálására a Duna áradása miatt. A tárca az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján tette közzé, milyen elérhetőségeken lehet jelentkezni.

A http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_arviz_onkentesek oldalon jelenleg ezen megyék telefonszámai szerepelnek:

Fejér (06-20-234-39-39),

Győr-Moson-Sopron (06-96-529-539),

Komárom-Esztergom (06-34-512-079),

Pest (06-1-469-44-54)

Tolna (06-74-510-490)

Fővárosi (06-20-250-38-91; 06-20-250-34-92)

Az árvízzel kapcsolatos tudnivalók folyamatosan frissülnek az OKF honlapján.

 

közösség

további frisss

lap tetejére