Álommunka: mogyorókrémeket tesztelt a Nébih

• 2021. január 27., szerda •
Nemcsak analizáltak, címkét ellenőriztek, hanem kóstoltak is - és győztest hirdettek. 34 mogyorókrémet teszteltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Kiderült, hogy élelmiszer-biztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, a csomagolásokon azonban voltak bőségesen jelölési hibák, 17 esetben volt kifogásolható a címke.
Álommunka: mogyorókrémeket tesztelt a Nébih

Az idei év első terméktesztjén a gyerekek nagy kedvencét, a mogyorókrémeket tesztelte a Szupermenta program - írja a Nébih tájékoztató oldala. A széles kínálatból 34 különböző márkájú, kenhető, 2-15% mogyorótartalmú termék teljes körű vizsgálatát végezték el a szakemberek. A finomságok közül 6 db bio volt, 4 db pedig édesítőszerrel készült.

A krémeket élelmiszer-biztonsági és -minőségi vizsgálatoknak vetették alá, azaz kianalizálták a Nébih laboratóriumaiban. Megnézték a növényvédőszer-maradékokat, az allergéneket, az édesítőszereket és a tartósítószereket, valamint az aflatoxin-, zsír-, transz-zsírsav- és cukortartalom voltak. Megnyugtató, hogy élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak a szakemberek - részletezte a hivatal honlapja. Bajunk tehát nem lehet a mogyorókrémektől.

A címkékkel viszont annál több volt a baj. Számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők: gond volt a megnevezésekkel, az allergének pontatlan jelölésével, az összetevők feltüntetésével, a tápértékjelöléssel, néhol pedig a betűmérettel. A jelölési hibák miatt 17 termék esetében indult hatósági eljárás a gyártók/forgalmazók ellen. Az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek, s a már megszokott módon, határidőket tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a hibák kijavítására.

Persze kóstolás is volt! A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a dobogó legfelső fokára a Ferrero Nutella Kenhető kakaós mogyorókrém állhatott, a második helyen a CBA Piros Kakaós-mogyorós krém végzett, míg a harmadik helyet a Bio Bionella mogyorós nugátkrém érdemelte ki.

Illusztráció: femina.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére