Ágh Ernő: Megújult a Szalézi-templom lépcsője - készül a lift is!

frisss • 2019. szeptember 16., hétfő •
Az 1938-ban épült Szalézi templom lépcsői az elmúlt 80 évben nagyon elhasználódtak, és balesetveszélyessé váltak. Ágh Ernő, önkormányzati képviselő, az egyházközség világi elnökeként az ügy élére állt, és felkutatta a forrásokat, hogy a városrész emblematikus épülete ismét régi pompájában tündökölhessen.
Ágh Ernő: Megújult a Szalézi-templom lépcsője - készül a lift is!

- Korán fel kellett ismernünk, hogy kizárólag egyházi beruházásban nem tudjuk a fejlesztést megvalósítani - idézte fel a kezdeteket a politikus. - Azonban találtunk egy jó lehetőséget a Területi Operatív Programban, így a szociális városrehabilitációs programba beillesztve, uniós forráshoz juthattunk. A sikeres pályázat 35 millió forintos összköltségvetéssel rendelkezett, amely egy korszerű lift üzembe helyezését is tartalmazza, amely az akadálymentesség szempontjából volt kulcsfontosságú. 

Az altemplomtól a talajszintig és onnan a felső templom is könnyedén elérhető lesz vele.

- Miután elindult a kivitelezés, 2018 decemberében az Irányító Hatóság visszavonta a megítélt támogatást, így az ünnepek és az év eleje azzal telt, hogy újabb forrást kutassak fel - folytatta a beruházás történetét Ágh Ernő. - A városhoz fordultam, hisz épp akkor tárgyalták az idei költségvetést. Hosszas egyeztetések után, melynek során vázoltam a helyzetet, közbenjárásommal sikerült a szükséges összeget előteremteni. Ezután ismét folytatódott a munka, azonban az idő előrehaladtával jelentősen emelkedtek az anyagárak, így a kivitelezési költség mintegy 3 millió forinttal emelkedett. Szinte megéreztem, hogy a képviselői keretemből tartalékolnom kell erre a célra, így 2,2 millió forintot ebből fedezni tudtunk azonnal, Lendvai Ferenc képviselőtársam ugyanígy 400 ezer forintot ajánlott fel a célra, majd a fennmaradó összeget az egyház bocsátotta rendelkezésre - tette hozzá az önkormányzati képviselő.

 

Mostanra a lépcsőt már használhatják a hívek és a látogatók. Már csak a lift kivitelezője, az OTIS visszajelzésére várnak, hogy a liftakna kialakításához szükséges terveket elküldje, és folytatódhassanak a munkálatok.
 

közösség

további frisss

lap tetejére