A kultúra lovagja

sd • 2020. október 28., szerda •
Hétfőn rangos állami kitüntetést kapott az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ korábbi igazgatója. Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Parais Istvánnak.
A kultúra lovagja

"A kitüntetést köszönöm mindazoknak, akik az elmúlt évtizedekben, években társként segítették munkámat, törekvéseimet. Köszönöm azoknak, akik jelenleg társként segítenek, és köszönöm azok bizalmát, akikkel a jövőben is együtt tudunk dolgozni!" - írta közösségi oldalán Parais István.A szombathelyi AGORA egykori igazgatója lapunknak elmondta, hogy ez a rendkívül rangos, Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés minden bizonnyal annak köszönhető, hogy hosszú évtizedeken keresztül jelen volt Szombathely kulturális, művészeti és közösségi életében.
- A felterjesztők kiléte ugyan ismeretlen számomra, de mindenkinek köszönöm, aki ebben a hosszú-hosszú munkafolyamatban - ami remélhetőleg a jövőben is tovább tart - részt vett, bármilyen módon segített vagy együttműködött annak érdekében, hogy a közös kultúrkincs megmaradjon, aktivizálódjon, animációs közösségi életre keltéssel megújuljon - nyilatkozta Parais István, aki ízig-vérig, tudása legjavát nyújtva szolgálta és szolgálja mind a mai napig a szombathelyi, tágabb értelemben a nyugat-dunántúli kulturális életet, ami vitathatatlanul óriási tradíciókkal bír. Élete a szakmája, amiben maradéktalanul megtalálta számításait, különösen akkor, amikor országos szinten 2015-ben kiépült az újfajta AGORA-modell, ami már egy komplex, teljes kulturális, művészeti, ifjúsági tevékenységi kört lefedő rendszert jelentett olyan infrastrukturális fejlesztésekkel, amelyeket az előző modellnek még nélkülöznie kellett.        

- Kevesen tudják, de 15 ilyen kiemelt AGORA intézmény van az országban és ebben a rangos mezőnyben Szombathely a szakmai visszajelzések alapján rendkívül előkelő helyen szerepel. Nagyon szerettem és szeretem a mai napig mindazt, amit az AGORA jelent, képvisel és hordoz magában, de legalább ennyire szeretem azt a 15-20 évig tartó tanári tevékenységet is, amelyet művészetoktatói és egyéb pedagógusi minőségben folytattam. Maradjunk annyiban, hogy nincs új a nap alatt, szeretem azt, amit csinálok - fogalmazott Parais István. Az AGORA korábbi igazgatója közművelődési tevékenysége mellett is taníthatott határon innen és túl, de most újra tanít, hiszen a '90-es évektől kezdve 17 éven keresztül a Paragvári Utcai Általános Iskolában oktatott, jelenleg pedig az intézmény igazgató-helyetteseként tevékenykedik.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére