A klímaváltozás a belvárosban is cselekvést kíván

lokal.hu, szombathely.hu • 2019. szeptember 03., kedd •
Egyre forróbbak a nyarak, egyre nagyobb szükség van olyan árnyékos szabadtéri helyszínekre, ahol találkozhatnak, kikapcsolódhatnak, sportolhatnak a szombathelyiek. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária önkormányzati képviselőnek kész tervei vannak arra, hogy miként lehetne ezt megvalósítani Szombathely belvárosában - számolt be a Lokál.
A klímaváltozás a belvárosban is cselekvést kíván

– A megújult múzeumkert az egyik legjobb példa arra, hogy egy hűvös park jó programhelyszín lehet. Itt rendezik meg például az egyre népszerűbb Muzikum Promenád koncertsorozatot, amelyet a képviselői keretemből is támogatok – mondta a Lokál Extrának dr. Takátsné dr. Tenki Mária, aki 13 éve képviseli a belvárosban élőket. Hozzátette: jelentős zöldterületek vannak Szombathelyen, de a Fő tér környékén például még hiányzik jó néhány árnyékot adó fa. A gyakori locsolás is jelentősen javítja a közérzetet a nagy melegben, és tavasztól őszig kedvelt találkozó- és tartózkodási helyek a belváros szökőkútjai. – A célom az, hogy mindenhol megfelelő számú és minőségű utcabútor várja az idelátogatókat. Az Antall József térre sikerült már néhány padot kihelyezni a támogatásommal, de még többre lenne szükség – fogalmazott.

– A klímaváltozás a belvárosra is jelentős hatással van. Az egyik legfőbb feladatomnak az ehhez való alkalmazkodást és a megelőzést tartom. Éppen ezért szorgalmazom, hogy a kertes házak esetében faültetési, a belvárosi házak részére pedig növényültetési akciókat szervezzünk, továbbá a városnak a passzívházak építését is fel kell karolnia. A lombok által nem árnyékolható területeken pedig jól mutatnának a színes napvitorlák – sorolta.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szólt arról is, hogy az egészséges, természetközi kikapcsolódást segítené a Pelikán park fejlesztése. A kész terveket már a megyei tiszti főorvossal és a szomszédos Agora kulturális központ igazgatójával is egyeztette. – Rendszeres takarítás mellett a platánfák alatt olyan területet lehet kialakítani, amely szabadtéri és kulturális gyermekprogramoknak is helyet adhat. Az itt élő madarak megfigyelésére környezeti nevelési program indítását javasoltam. Tervben van az egykori játszótér újjáépítése is, a park egy részét pedig kifejezetten az ifjúság igényeire szabnánk, többek között fitneszpark bővítené a sportolási lehetőségeket – hangsúlyozta.

A képviselő szerint a Gyöngyös-patak olyan vízfelületet biztosít a belvárosban, amely bekapcsolható a klímaváltozás negatív hatásainak megelőzésébe. A partja például a Kisfaludy utcától a Szelestey utcáig megújul, beleértve a gyalogos- és kerékpárutat is, valamint itt alakítják ki az idősek parkját. Ennek első üteme már meg is valósult: a Kisfaludy utca 20. mögötti területről eltávolították a betonmaradványokat.

közösség

további frisss

lap tetejére