A kaukázusi összeköttetés… – szezonnyitó közgyűlési előzetes

bz • 2012. szeptember 26., szerda •
Vége a helyi politika nyári szünetének, közgyűlést tartanak csütörtökön Szombathely képviselői. A napirendi pontok többsége a városi cégek első félévi beszámolója, de lesz szó az Unihallról, és egy Agora pályázattal kapcsolatban is dönthetnek. Sőt, a köztisztviselőkre vonatkozó etikai kódex is készülőben van, és a Kaukázussal köthet össze bennünket egy új testvérvárosi megállapodás.
A kaukázusi összeköttetés… – szezonnyitó közgyűlési előzetes

Multi funkciós közösségi központ létrehozását tervezi az önkormányzat – ez olvasható ki az AGORA-Savaria pályázatával kapcsolatos előterjesztésből. A Sportháznak központi szerepe lehet az elképzelés megvalósítása esetén, akár fel is újíthatják azt. A téma mindenképpen figyelemre méltó, közgyűlési tudósításunkban – ha napirenden marad – biztosan beszámolunk róla.

Az idei költségvetés módosításával kezdődik egyébként a szombathelyi közgyűlés csütörtöki rendes ülése. Átcsoportosítások és többletbevételek indokolják a lépést – olvasható az előterjesztésben. A gazdálkodás után gazdálkodás: a teljes egészében, vagy részben városi tulajdonú cégek első féléves működését értékelhetik a képviselők. A korábbi tapasztalatok alapján ezek a napirendi pontok, akár vita nélkül is átmehetnek, ahogy az sem kizárt, hogy az ülés nyilvánossága előtt vonnak le bizonyos következtetéseket.

Példamutatás, a szakmai szempontok érvényesítése és a számonkérési kötelezettség – többek között ezek azok a tulajdonságok, amelyeket Gaál Róbert jegyző fontosnak tart, ha a városházán dolgozó vezető beosztású tisztségviselőről van szó. A tizennegyedik napirendi pontként tárgyalandó előterjesztésében ugyanis azt javasolja, hogy határozzák meg a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőire vonatkozó hivatásetikai alapelveket és az etikai eljárási szabályokat.

Az élethez igazítják a szabályokat, így fogalmazhatnánk meg, miért most – csak az iskolakezdés után – határoznak a város középiskoláiban indítható kilencedik osztályok létszámáról a képviselők. Az óvodai csoportok, illetve az általános iskolai osztályok indításáról a közgyűlés májusban döntött.

Új, grúz testvérvárosa lehet Szombathelynek. A hetes napirendi javaslat szerit Kutaiszi – amelyet állítólag a világ egyik legrégebbi városaként tartanak számon – lehet a vasi megyeszékhely új barátja. Grúzia magyar nagykövetének tavalyi szombathelyi látogatásán merült fel a lehetőség. Most Kutaiszival együtt mélyíthetjük egymás történelmének, kultúrájának ismeretét.

Figyelje élőben a közgyűlést a frisss.hu élő közvetítésében!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére