Vas megyében 37 százalékkal több új lakás épült, mint a fővárosban

MNO, frisss • 2019. október 11., péntek •
Bár az idei első fél évben a korábbinál több lakás épült a kisebb településeken, régiós, illetve megyei szinten rendkívül nagy eltérések rajzolódnak ki. Az országszerte átadott új lakások kétharmada — az elmúlt évek lakásépítési folyamataival megegyezően — Közép-Magyarországon és Győr-Moson-Sopron megyében található.
Vas megyében 37 százalékkal több új lakás épült, mint a fővárosban

Lényegében az előző három évivel megegyező területi eloszlásban épültek az új lakások az idei év első felében is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványa szerint 2019 első hat hónapjában Pest megyében a január–júniusi időszakban 1683 otthont adtak át, ami hatszázalékos, a fővárosban pedig 1356-ot, ami több mint nyolcszázalékos visszaesés 2018 első hat hónapjával összevetve. A lakosságszám arányában kimagaslóan a legtöbb új lakással rendelkező Győr-Moson-Sopron megyében ugyanakkor az egy évvel korábbival összevetve tíz százalékkal több, 1156 új lakóingatlan épült meg. Az ottani lakásépítési ütem olyannyira kiemelkedik, hogy miközben országosan százezer lakosra 66 új lakás jutott, addig a megyében csaknem négyszer annyi, 247.

Vas megyében 2018 első félévében százezer lakosra 76 új lakás jutott, 2019 első félévében már 106, ami 39%-os emelkedést jelent!

ltalánosságban pedig elmondható, hogy Vasban csaknem 10-szer annyi ingatlan épül, mint a sor végén kullogó Békés megyében. Figyelemre méltó az is, hogy míg tavaly 12%-kal több új ingatlan épült Budapesten, mint Vas megyében, idén ez a tendencia már megfordult, és 37 %-kal több új lakás épült nálunk, mint a fővárosban.

– Az adatokból jól látszik, hogy az egyes megyék lakásépítési teljesítményét alapvetően meghatározza a megyeszékhely gazdasági helyzete. A lakosságszám arányában a legtöbb lakás továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében épül, míg a lista végén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye található. E mutató alapján több mint harmincszoros a különbség az ország nyugati és keleti vége között – mondta megkeresésünkre Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A nagy számban épülő lakásoknak azonban fontos szerepük van az árszabályozásban is. Jó példa erre Győr, ahol városi szinten is a legnagyobb arányban épülnek új otthonok. A hirdetési oldal adatai alapján a megyei jogú városok árlistáján csupán a 11. helyen áll a kisalföldi megyeszékhely, 462 ezer forintos átlagos kínálati négyzetméterárral. Összehasonlításul Budapesten 885 ezer forintért adják az új lakások egy négyzetméterét, de Debrecenben és Székesfehérvárott is meghaladja a 600 ezer forintot a jellemző fajlagos ár.

Ami Vas megyét illeti az ingatlan.com adatai szerint itt is nagy a szórás. Míg Szombathelyen - feltételezhetően az árverseny miatt - 400-500 ezer forintos négyzetméter árakkal kalkulálhatunk, addig Sárváron az újépítésű lakások 600-700 ezer forintos négyzetméter árról indulnak. A körmendi és celldömölki projektek pedig 350-400 ezer forintos egységárral futnak.

– A lakásépítések kiszámítható és növekvő száma nemcsak abban tud segíteni, hogy az ingatlanállomány minősége javuljon, de az új lakások növekvő száma az áremelkedést is képes megfékezni – magyarázta Balogh László. Szerinte a lakásépítések jól mutatják a gazdasági fejlődés eredményeit, hiszen a kedvező környezet az építkezésekre is élénkítőleg hat. – Ugyanakkor mindez katalizátora lehet a további fejlődésnek is, hiszen a több új lakás élhetőbb környezetet jelent a városba költöző munkavállalók számára.

Azok, akik kevesebbet tudnak szánni lakáscélra, inkább a kisebb településeken építkeznek, hiszen itt az állami támogatásokat is jobban ki tudják használni – tette hozzá a szakértő.

Ami a lakások építtetőit illeti, az országosan jellemző fele-fele megoszlásról az arány az idei első fél évben valamelyest eltolódott a vállalkozások által épített lakások javára, a természetes személyek által építetteké 47 százalékra csökkent. A KSH kiadványa szerint a fővárosban átadott tíz lakásból kilencnek vállalkozás az építtetője, magánszemély a lakások alig hét százalékát építette. Míg a budapesti új lakások 84 százaléka többszintes társasházban, kilenc százaléka pedig lakóparkban épült meg, a családi házak aránya a hat százalékot sem érte el.

közösség

további frisss

lap tetejére