Frissítve: robbanások történtek a bostoni maraton helyszínén (videóval)

MTI, Frisss • 2013. április 15., hétfő •
Két robbanás történt hétfő délután a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében. Magyar versenyzők is voltak. A robbanásban ketten életüket vesztették, köztük egy 8 éves gyerek. A sérültek száma több mint 100 főre tehető. Több városban is szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be világszerte. A CNN értesülései alapján: az FBI szerint terrortámadás történt.

A robbanások oka egyelőre ismeretlen. A két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A CNN úgy tudja, hogy a Mandarin Hotelben egy bombának gyanított tárgyat találtak. A The Boston Globe szerint a Lenox Hotelt kiürítették.

A lap és a Fox News szerint három halott van, a sérültek számával kapcsolatban az első értesülések ellentmondásosak. A CNN szerint eddig négy embert szállítottak kórházba, ám a The Boston Globe úgy értesült, hogy több tucatnyian sebesültek meg.

Fotó: MTI

Magyar versenyzők is vannak

A hvg.hu úgy tudja, a bostoni maratonon két magyar futó is indult, Simonyi Balázs és Kovács Attila, ők a 2013 Boston Marathon honlapjának adatai szerint már beértek a célba, amikor a robbantás történt. Simonyi Balázst hiába kereste a hvg.hu, de Gusztos Péter volt SZDSZ-es politikusnak sikerült elérnie a sportoló barátnőjét, aki annyit mondott: jól vannak, a robbantásnál már nem voltak a közelben.

A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli metróvonalon leállították a közlekedést.

New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket. A Fehér Házat kordonokkal vették körül. Az FAA (Szövetségi Légiirányítási Hatóság) repülési korlátozást rendelt el a robbantás környékén.

Barack Obama elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, és utasította a szövetségi hatóságokat, hogy minden segítséget adjanak meg a bostoniaknak a robbantók utáni nyomozásban.

Joe Biden amerikai alelnök az NBC News tévécsatornának azt mondta, imádkozik azokért az emberekért, akik Bostonban sérülést szenvedtek.

Térkép a robbanásról

Mivel a hatóságok még mindig próbálják összerakni, mi történt a Boston Maratont, a New York Times egy frissített térképet készített a robbanások helyszínéről.


Az első robbanás az északi oldalon történt a Boylston Streeten. Körülbelül 10 másodperc múlva, a második robbanás, a nyugati oldalon.

CNN: az FBI szerint terrortámadás történt

A robbantások oka egyelőre ismeretlen, ám egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban - írja a hvg.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrortámadás történt Bostonban, ahol két robbanás történt a maraton célja közelében - közölte helyi idő szerint hétfőn a CNN. A hírtelevízió szerint az FBI még nem tudja, hogy bel- vagy külföldi elkövetők állnak-e a támadás mögött. Az ügyben a szövetségi nyomozóhatóság szerint eddig senkit sem vettek őrizetbe.

"Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért" - mondta Barack Obama. A katasztrófát követően a CBS értesülései szerint, hivatalosan, senki nem vállalta a felelősséget a merényletért.

Több mint 100 sérültről számolt be a The Boston Chanel

Az élő közvetítésben 105 sebesültről számoltak be eddig. A bostoni gyermekkórházban 8 pácienst ápolnak jelenleg. Köztük van gyerek és felnőtt egyaránt. A kórházak utolsó jelentése szerint 124 sérültről van szó, közülük legkevesebb 8-nak kritikus az állapota. 14 ember súlyosan sérült, ebből legalább 8 gyerek. Eddig 2 halálos áldozatról számoltak be a híradások, köztük egy 8 éves gyerek.

Harmadik detonáció a John F Kennedy Könyvtárnál

Egy harmadik robbanásról is beszámolt a The New York Times. Körülbelül egy óra telt el az első két robbanás és a harmadik detonáció között. Az utóbbi  a közeli John F Kennedy Könyvtárnál történt. Az ABC híradása szerint, mechanikus problémáról van szó a JFK Könyvtár esetében. Ez nem függ össze a maraton helyszínén történtekkel.

Óvintézkedések világszerte

A bostoni robbantásokat követően, világszerte több nagyvárosban is, Los Angelesben, New York -ban, Londonban és Washingtonban is növelték a biztonsági intézkedéseket a rendőrök. A robbanásokat követően lezárták a bostoni repteret, de kevés időre rá feloldották a zárlatot. A vasárnapi londoni maraton biztonsági előkészületeit is felülvizsgálják.

közösség

további frisss

lap tetejére