Van ok pánikra? Új információk a szívférgességről!

sk • 2012. július 16., hétfő •
Szívférgesség - a paraztita él az emberekben is. A szombathelyiek egy része már felkereste háziorvosát, hogy tájékozódjon a betegség pontos lefolyásáról. A frisss.hu a Markusovszky Kórház Infektológiai Osztályának osztályvezető főorvosát, Dr. Schneider Ferencet kérdezte erről a betegségről. Az ÁNTSZ Vas megyei tisztifőorvosa, Dr Stánitz Éva szerint pedig a téli fagy akár ki is irthatja a fertőző szúnyogokat.

 

Nem is olyan nagy dolog - ...vagy mégis? (forrás: narcicca.freeblog.hu)

A Markusovszky Kórház Infektológiai Osztályának osztályvezető főorvosát, Dr. Schneider Ferencet kérdeztük elsőként. 

- Eljutott-e már Önökhöz az az információ, hogy szívférgesség miatt aggódnak az emberek Szombathelyen?

- Igen, néhány háziorvos már jelezte. Ebek között észleltek ilyen kórt, és az emberek attól tartanak, hogy a kutyáktól elkapják esetleg ezt a betegséget.

- …mert bizony ez a féreg állatról emberre, emberről állatra terjed.

- Azért nem ennyire egyszerű a dolog. Az állatról emberre terjedéshez kell egy ún. „vektor” is, tehát kell egy szúnyog. Ennek több fajtája is terjeszti ezt a mikrofilláriát. Ez tulajdonképpen egy kis férgecske, amelynek több fejlődési stádiuma van, és a fertőzött állatból szívott vérben lévő lény a szúnyog szervezetében továbbfejlődik és egy újabb vérszívással tovább terjedhet a következő áldozatba, akár az emberbe is. De emberben egészen más a féreg fejlődési ciklusa, mint az állatnál! Bennünk nem tudja bejárni azt a utat, amit például egy kutyában. Vagy elpusztul a vándorlása közben, vagy egyes frekventált területekre kerülhet.

- Hova kerül és mit csinál ott?

- Alapvetően három lehetőség van. Vagy a bőrben okoz egy csomót, amikor aztán feltárják, akkor ez kiderül. Vagy a tüdőben okozhat hasonló csomót, ezt egyébként tévesen akár rákos daganatként is diagnosztizálhatják, operációval ezt is ki lehet venni onnét. Még van tudomásunk néhány olyan magyarországi esetről is, amikor a féreg a szembe kerülve jól láthatóvá válik, onnan is ugyanígy el lehet távolítani kisebb műtéttel.

Nemcsak a kutya, a cica is hordozza (forrás: gyiksik.eoldal.hu)

- Mekkora ez a féreg?

- A különböző fejlődési stádiumokban a féreg nagysága is más. Kezdeti stádiumban ez csak milliméteres nagyságú, de a kifejlett féreg lehet akár több centiméteres is…

- A fentiek speciálisan az emberi féregre vonatkoznak?

- Alapvetően ez állati kórokozó! És jó tudni, hogy nemcsak kutyabaj, hanem minden húsevő állatot érint. Az emberbe csak véletlenszerűen kerül. Ezért a humán esetek száma nagyon kevés Magyarországon is, máshol is. Megjelent ugyan, de ritka betegségként, és nem kell azzal számolni, hogy tömegesen lesznek emberi megbetegedések. Még akkor sem, ha a globális melegedéssel azok a szúnyogfajták is megtalálhatók nálunk, amelyek eddig délebbre éltek és most elérték Magyarországot.

Innen jöttek a férgek - de hazánkban más a klíma, és ez jó nekünk! (forrás: csicsada.freeblog.hu)

- Az ÁNTSZ megyei vezetőjétől, Dr. Stánitz Évától kérdezzük: Magyarországon sok ilyen „közvetítő” szúnyog van?

- Valószínűleg nincs. Azzal, hogy itt mediterrán időjárás van, teljesítjük ugyan a nagy meleget, de az igazi trópusi, dél-mediterrán éghajlathoz azért a magas nedvességtartalom nagymértékben hozzátartozik. Ilyen a forró, tartósan párás levegő, amilyen nálunk nincs. Tehát a lepkeszúnyog élőhelyeként egész évben Magyarország nem alkalmas. Egyrészt a téli hideg miatt, másrészt a nyári forróság idején a nedvességtartalom hiánya miatt sem. Lehet, hogy előfordulnak átmenetileg ilyen veszélyt hordozó szúnyogszaporulatok vagy ide keveredett szúnyogfelhők, mégsem tartom ezt reális veszélynek.

- Jól értem, hogy akkor a téli fagyok akár ki is ölhetik ezeket a szúnyogtípusokat?

- Így van. Ugyanezért nincs például malária sem hazánkban: a nyári meleg már megfelelne, de a téli élőhely az már semmiképpen sem. Nem élik túl a kemény fagyokat.

 

Kapcsolódó cikkek: Szívférgesség - új betegség terjed Szombathelyen

 

közösség

további frisss

lap tetejére