Nincs többé energiaital Magyarországon

Frisss • 2013. június 06., csütörtök •
Nincs többé energiaital Magyarországon. Legalábbis taurinos nincs, mert az már adóköteles.
Nincs többé energiaital Magyarországon

De mik is azok az energiaitalok?

Az energiaitalok fokozzák az anyagcserét, felgyorsítják a szervezet működését. Legalábbis egy rövid ideig, ám utána még fáradtabbnak érezzük magunkat. Szárnyakat adnak ugyan, de kis idő elteltével jön a zuhanás. Ráadásul az anyagcsere fokozása miatt erős vízhajtó hatásuk is ismert. Ezáltal a hasznos nyomelemektől, vitaminoktól is „megtisztítják” testünket. Nagyobb mennyiségben való fogyasztásuk kiszáradáshoz vezethet, de akár hirtelen szívmegállás is előfordulhat. A Magyarországon jelenleg forgalomban lévő termékek egy részében koffein van ugyan, de taurin nincs, amitől igazából energiaital az energiaital.

Taurin nuku

Az energiaitalok egyik legfőbb összetevője a koffein, ginzeng, guarana mellett egy másik erős serkentőanyag, a taurin, amelyet adókötelessé tettek Magyarországon. Az egészséges táplálkozás elősegítésére fogadták el 2011-ben a csipszadót, amely többek közt megadóztatta az energiaitalokat. A törvény kezdetben a hozzáadott koffeinnel határozta meg az energiaitalokat. Válaszul a cégek azzal reagáltak, hogy a meghatározott szint alá csökkentették a koffeintartalmat. Erre a kormány módosította a törvényt, a taurinra hegyezve ki a szabályozást. Amire az energiaital-gyártók kivették ezt a vegyületet, ezzel kerülve el az adót. 2013-ban a legtöbb terméknél a cégek, azért, hogy kikerüljék a kormány által egészségvédelmi indokkal kirótt adót, egyszerűen kivonták a taurint az italból.

Az „energiaitalok” jó részében a 32 mg/100 ml koffein biztosítja a pörgetőhatást. Ez önmagában a kávézás élményét adja. Az energiaital hatásának lényege ugyanis, hogy a koffeintől felgyorsuló szervezet a taurin hatására több cukrot képes felvenni, azaz több energiához is jut.

A taurin nagy mennyiségben komoly problémákat okozhat

Ha túl sok kerül a szervezetbe, az mérgezéshez vezet. Hasmenés, gyomorfekély, depresszió – ezek a hosszútávú tünetei a taurin toxicitásnak, emellett a vegyület függőséget, elvonási tüneteket is okozhat. Magyarországhoz hasonlóan Franciaországból is ”kitiltották”. Ha mégis taurinmámorra vágyunk, egy lehetőségünk maradt: a határátlépés. Az osztrák, horvát, szlovén vagy szlovák boltokban mindenhol megkapjuk kedvenc műanyagitalunkat a régi hatóanyagokkal.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére