Mióta tojik a húsvéti nyuszi színes tojásokat?

MO • 2013. március 27., szerda •
A húsvétkor a keresztények Jézus Krisztus feltámadását ünneplik. Ez az ünnep a legrégebbi és legjelentősebb keresztény ünnep. Egyetlen vallásos szövegben sem találkozunk nyuszival, tojásokkal vagy ajándék édességekkel.
Mióta tojik a húsvéti nyuszi színes tojásokat?

Világi ünnep tekintetében azonban, a húsvéti nyuszi a húsvét szimbóluma, ezért nem meglepő, hogy manapság a hagyományok mellett, mindenkinek a nyuszi jut eszébe először a húsvét szó hallatán. Tegyük félre kicsit a keresztény hagyományokat és lássuk, honnan ered a húsvéti nyuszi története.

Valamikor a XIII. század környékén, Németországban nagy ünnepségeket rendeztek a tavaszi napéjegyenlőség alkalmából, s a számos istennő között, akiket akkoriban imádtak, megjelenik Eostra a tavasz és a termékenység istennője. Az istennő egyik szimbóluma volt ez a tavasszal szapora és termékeny állat, a nyuszi.

Ezt kiegészítve, az angolszász hagyományok szerint ezt az istennőt egy madár kísérte, mely a gyerekek örömére nyúllá változott és színes tojásokat tojt, azokat pedig elrejtette a kertben. A fűben és a bokrok alatti keresgélés már akkor is nagy örömet okozott a gyerekeknek.

Lássuk, hogy manapság kinek milyen húsvéti nyuszi hozza a színes tojásokat!

Napjainkban a húsvét kabalaállatává vált a nyuszi.

Melyik volt előbb, a nyúl vagy a tojás?

Nem kell feltétlenül élő nyuszit venni, házikedvencünket is gyorsan átváltoztathatjuk, akár Eostra istennő a madarát.

A munka hőseinek is akad kabalája.

közösség

további frisss

lap tetejére