Mintaprojekt: fiatalok segítenék a 80 év felettiek mindennapjait

EB,CSG • 2013. április 09., kedd •
A márciusi közgyűlés döntött ahhoz a Mintaprojekthez való csatlakozásról, amely az V. kerületben már bevált módszer szerint javítaná a 80 év felettiek életkörülményeit. Az erről szóló együttműködést kedden írták alá Budapesten.

Nagyszerű kezdeményezés indult el az V. kerületben, amelyet most kipróbálunk az ország két pontját, Szombathelyen és Kisvárdán. Ha a program a vidéki városokban is beválik, országos méretűvé terjesszük ki- számolt be az előzményekről Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes. Kiemelte: a magyar társadalom öt százaléka 80 év feletti, akik ugyan otthon szeretnének maradni, de önmaguk ellátása egyre nehezebb. A humanitárius gondolkodás azt kívánja, hogy minél tovább otthonaikban maradjanak.

A program célja, hogy a szociális végzettségű közfoglalkoztatottakat, valamint az ötven óra közösségi szolgálatot teljesítő diákokat összehozzák az idősekkel, és segítsenek nekik a hétköznapokban: bevásárlásban, takarításban, gyógyszerek adagolásában. Mindezeken túl azonban a legfontosabb az együttlét, a generációk közötti kommunikáció- hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Szombathelyen közel 3500 a nyolcvan évnél idősebbek száma, és ez jövőre további 424 fővel gyarapodik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeknek az embereknek a legnagyobb gondja az egyedüllét- mondta el dr. Puskás Tivadar polgármester. A mintaprojekt keretében olyan tevékenységek végezhetőek el, amelyek a szociális ellátásba csak periférikusan férnek bele- tette hozzá.

A polgármester úgy fogalmazott: egy közösség erejét az határozza meg, hogy a rászorulóknak milyen segítséget nyújt. Szombathely ebben élen jár, jól példázza az is, hogy immáron 17. alkalommal nyitotta meg kapuit a Szociális Hét!

Az együttműködési megállapodást  Jeneiné Rubovszky Csilla, az V. választókerület alpolgármestere,  Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, valamint Puskás Tivadar Szombathely polgármestere írta alá. A program helyi lebonyolításáért a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat felel majd.

közösség

további frisss

lap tetejére