Meleggel búcsúzik 2012

Frisss • 2012. december 26., szerda •
Európa nagy részén, így a Kárpát-medencében is az átlagosnál melegebb idővel búcsúzik a 2012-es év, és hasonlóan kezdődik az új esztendő.
Meleggel búcsúzik 2012

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján azt írja: 2012 utolsó hetében Nyugat-, Közép- és Dél-Európa nagy részén, a Kárpát-medencében is az átlagosnál jóval melegebb időre van kilátás, ugyanakkor Kelet-Európában folytatódik a hideg, téli idő. Az új év első hetében a kontinens középső részén, így hazánkban is marad az átlagosnál enyhébb idő, de az enyhülés megérkezik a kelet-európai síkságra is, viszont a skandináv térségben lehűlésre lehet számítani.

Szerdán erősen felhős vagy borult lesz az ég, kevés napsütés az Alföldön lehet. Északkeleten továbbra is előfordulhat szitálás, éjjel ónos szitálás, majd szerdán a déli óráktól délnyugat, nyugat felől egyre többfelé ered el az eső. Reggelig a délnyugati, déli szél a Dél-Dunántúlon erős, napközben időnként viharos lesz, majd holnap északnyugatira fordul a légáramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, +5 fok között alakul, a szelesebb délnyugati tájakon lesz ennél enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán az ország északi harmadán 2, 7, másutt 8, 13 fok között valószínű.

Csütörtöktől vasárnapig többnyire változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, számottevő csapadék nem valószínű. Pénteken azonban átmenetileg erősen felhős lesz az ég, és több helyen alakul ki eső, majd északon néhol hózápor. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte -3, +3, majd 0, -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 3, 8 fokról 1, 6 fok közé süllyed.

A kezdeti, melegfronti hatás után, szerdán napközben egyre inkább a nyugat felől érkező hidegfront élettani hatásai lesznek meghatározóak. Fejfájás, vérnyomásingadozás jelentkezhet, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. Gyakoribbak lehetnek a reumás fájdalmak. A reakcióidő hoszabb lesz a megszokottnál.

 

közösség

további frisss

lap tetejére