Megelőzéssel pusztítható az antiszemitizmus?

Frisss • 2012. október 26., péntek •
„Megelőzéssel pusztítható az antiszemitizmus?” - ez a kérdés volt a kiindulópontja annak a kerekasztal beszélgetésnek, melyet a Szombathelyi Zsidó Hitközség szervezett a Bernstein Béla Kulturális Központban. A Zsidónak lenni... nevet viselő szabadegyetem csütörtöki előadásán telt ház előtt beszélgetett Gábor Bálint József, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium egykori igazgatója, Pajor Tamás előadóművész, a Hit Gyülekezete lelkésze és Takács Gábor a Mormon Egyház kerületi elnöke.

A „zsidógyűlölet” felszámolásának hatékony eszköze a megelőzés – ezt állítja Gábor Bálint József, a beszélgetés vezetője, aki Angliából érkezett Szombathelyre. József atya szerint a jelenkori antiszemitizmus kialakulásának okát analizálni kell ahhoz, hogy megértsük a folyamatokat. Pajor Tamás lelkész szerint viszont nem ragadhatunk le a társadalmi elemzésnél, ő mint a Bibliában hívő ember spirituális oldalról is vizsgálja a kérdéskört, az ember tetteit ugyanis eszmék és gondolatok irányítják.

„Ha valamit nem ismerünk, akkor attól félünk, ezért is tartom jónak ezt a rendezvényt, ahol értelmes párbeszédre van lehetőség. Mint az egyházunk képviselője személyemmel szeretném demonstrálni, hogy elítélem az antiszemitizmust” -jelentette ki Takács Gábor, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza kerületi elnöke.

Gábor Bálint József atya meglátása szerint a csőcselék mindig azt használja ki, mikor a kisebbségek elszigetelten élnek, ezért mindig a többségi kultúra feladata, hogy helyet adjon a kisebbségnek. A premontrei rendi pap ezért is hiányolta a a történelmi egyházak képviselőinek jelenlétét. Az egykori iskolaigazgató egyébként több történetet elevenít fel a múltból, elmeséli, hogy meghurcolták, lejárató hadjárat indult ellene a városban, és emiatt nem is szívesen találkozna például a megyéspüspökkel. Hozzáteszi azt is, hogy a Premontrei Gimnáziumban nagyon jó kapcsolat alakult ki a zsidósággal, még támogatást is kapott a MAZSIHISZ-től, aminek köszönhetően egy zsidó-keresztény szimbólumokat egyesítő mozaik is elkészült az iskolában. Ezt pedig a fenntartó egyházi szervek oly annyira nem nézték jó szemmel, hogy kijelentették, a szülők nem azért járatják a gyerekeiket a Katolikus Egyház iskolájába, hogy más vallásokkal foglalkozzanak.

Szó esett a média felelősségéről is . Pajor Tamás szerint ma a kereskedelmi csatornák annyira primitívek, hogy nem tudnak hitelesen tájékoztatást adni a problémakörről, míg Takács Gábor úgy látja, a média nagyon vékony jégen táncol. „Ha az egyik ember lezsidózza a másikat, és a harmadik megírja, akkor fel van nagyítva a kérdés, persze az sem jó, ha elhallgatjuk a problémákat.” -állítja a kerületi elnök.

Gábor Bálint József szerint a megelőzés kiváló színterei az oktatási intézmények, így az iránt érdeklődik, hogy is állnak a magyarországi kisegyházak. Pajor Tamás elmondta, több mint háromezer diák tanul a Hit Gyülekezete általános és középiskoláiban. „A mi fiataljaink az átlagoshoz képest sokkal jobban képben vannak, mert nagy hangsúlyt fektetünk a filoszemitizmusra.” -állítja Pajor. A Mormon Egyház Magyarországon nem rendelkezik oktatási intézménnyel, ám az Egyesütl Államokban több egyetemen is tanulhatnak az érdeklődők, ugyanakkor ők is fontosnak tartják fiataljaik nevelését a toleranciára.

A rendezvény végén felszólalt Márkus Sándor, a hitközség elnöke, aki örömét fejezte ki, hogy Szombathely egy olyan kis sziget, ahova még az antiszemitizmus nem ért el. „Ugyanakkor ez nem szabad, hogy megnyugtasson minket, mert valahogy így kezdődött 1944-ben is.” -figyelmeztetett az elnök.

A beszélgetésen a békét és az egyetértést szimbolizáló kék színű Dávid csillagot tűzték ki mindazok, akik aktív részvételüket fejezik ki a témában.
A rendezvény sikeres volt, ezt bizonyítja az előadás végén elhangzó vastaps is, Grünwald Zsolt házigazda pedig bejelentette, novemberben Zsidó Fesztivált is rendeznek Szombathelyen. 

közösség

további frisss

lap tetejére