Jég és 90 km/h szél lehet Vas megyében

Frisss • 2013. június 22., szombat •
Érdemes az esernyőt is magunkkal vinni a ma esti Szentivánéji mulatságra. Záporok és jégeső zavarhatja ugyanis meg a mulatságot Vas megyében.
Jég és 90 km/h szél lehet Vas megyében

Ma még marad a hőség, de főként délutántól több helyen heves záporok, zivatarok szakíthatják meg a kánikulát.

Az idokep.hu azt írja : nyugat, északnyugat felől egy hidegfront közelíti meg térségünket, melynek előterében már nedvesebb, labilisabb légtömegek halmozódnak föl, így délutántól több helyen is az országban magasra törhetnek a gomolyfelhők, melyekből jó esély mutatkozik hevesebb zivatarok kialakulására is. Mint írják: a reggeli órákban nagyjából fél nyolc környékén Székesfehérvár környékén már égzengésre ébredhettek az ott lakók, napközben. A légkörben jelenleg igen magas a hevesebb zivatarok kialakulásához szükséges, úgynevezett konvektív hasznosítható energia, illetve a fölöttünk elhelyezkedő légtömeg meglehetősen labilis, így bizony több helyen is heves eseményeknek lehetünk tanúi. Felhőszakadás, nagyobb méretű jég, illetve akár 90 km/h-t meghaladó erősségű kifutószél is kísérheti a délnyugat felől északkelet felé mozgó zivatarcellákat. Vasárnap hajnalra a zivatarok északkelet felé távoznak, napközben a mainál kevesebb helyen, inkább csak északon, északkeleten mutatkozik jelentősebb esély újabb viharok kialakulására.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas megyére első fokú, citromsárga riasztást adott ki a várható zivatarok miatt. Térségünkben kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar (károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében).

 

közösség

további frisss

lap tetejére