Hétvégétől virágzik a parlagfű! Hogyan védekezzünk ellene?

Frisss,FB • 2013. július 26., péntek •
Jelenlegi értékelés szerint, az elmúlt hét végéig nem jelent még meg a parlagfű virágpora a levegőben, sőt a levegő pollenszegénynek mondható az utóbbi jelentés szerint. Hétvégétől viszont várható a parlagfű virágzása. Mit tehetnek az allergiások?
Hétvégétől virágzik a parlagfű! Hogyan védekezzünk ellene?

Vas megye parlagfű terheltsége az elmúlt években nem extrém mértékű, inkább országos átlagnak megfelelő. Ez azt jelenti, hogy bőven van allergiát kiváltó pollen a levegőben – mondta el szerkesztőségünknek Stánitz Éva megyei tisztifőorvos.

Nehéz megmondani, hogy inkább a nagyvárosokban vagy a falvakban rosszabb a parlagfű okozta allergiás állapot, mivel egy mérőállomás van, de Stánitz Éva szerint jelentős különbség ebben már nincsen. A parlagfű eloszlása egyenletes. Természetesen, ahol sok a megműveletlen terület, ott helyileg vagy lokálisan nagyobb gyakoriságban előfordulhat parlagfű. Ennek megelőzése érdekében, az elmúlt években az ellenőrzés és a bírságolás is jelentős mértékű volt.

Hétvégétől várjuk a parlagfű virágzását, ez nagy terhelést jelenthet. Szakértőnk szerint, a jelenlegi időjárás is ennek kedvez, nagy meleg és szárazság, enyhe légmozgás nagy pollenterhelést jelenthet. Egy jó eső vagy egy nagyobb szél segíthetne kimosni a levegőből az allergiát kiváltó pollenszemeket.

Az allergiának is különböző fokozatai vannak. Ennek megfelelően kell ellene tenni. Amit mi magunk megtehetünk, hogy figyeljük a pollennaptárt és allergia időszak előtt elkezdjük a gyógyszert szedni.

Akit nagyobb mértékben érint az allergia, ő kerülje a kinti fizikai, megterhelő munkát, és sportot. A szellőztetést ne nappal tegyük! Közlekedési eszközben tartsuk zárva az ablakot! Jó védekezés a gyakori ágynemű csere. Mindenek előtt a párnahuzat cseréje. Esetleg napközben többszöri zuhanyzás és hajmosás is segíthet, ugyanis az izzadt, nedves testfelületen és a hajon könnyen megtapadnak a pollenszemek. Az allergiásoknak nem javasolt a szabadtéri ruhaszárítás sem.

 

közösség

további frisss

lap tetejére