Hatalmas kisbolygó közelít a Föld felé

Frisss • 2013. május 22., szerda •
Május 31-én este, magyar idő szerint 22.59-kor megközelíti a Földet egy hatalmas, kb. 2,7 km átmérőjű kisbolygó. A becslések szerint 5,8 millió km-re halad el tőlünk. Ez a Föld-Hold távolság 15-szöröse.
Hatalmas kisbolygó közelít a Föld felé

A 1998 QE2 jelű aszteroida mérete miatt a legnagyobb földközeli objektumok közé tartozik. Becsapódásától nem kell tartani, de ahhoz már elég közel lesz, hogy a kutatók alaposan megvizsgálhassák.

A kisbolygó érkezése előtt és távozása után is antennákkal, radarokkal kísérik útját. A Goldstone és Arecibo nevű radarokkal nagy felbontású (3,75 m-es) felvételek készülhetnek a felszínről. A csillagászok tanulmányozhatják az 1998 QE2 méretét, alakját, forgását, felületét és következtetni tudnak származására. A mérésekkel meg tudják állapítani az aszteroida távolságát és a sebességét, kiszámíthatják a pályáját és további mozgását, haladását.

Jelenleg nem kell tartani attól, hogy veszélyesen megközelíti a Földet. Következő látogatása kb. 200 év múlva várható. Ha egy ekkora test elérné bolygónkat, az a becsapódás következtében fajok teljes kipusztulását okozhatná.

közösség

további frisss

lap tetejére