Gyrost ne!- A legjobb balatoni éttermek 2012-es listája

frisss • 2012. augusztus 06., hétfő •
Gyrost ettünk volna a Balaton parton, de nem tudtunk. Azért hogy más ne járjon hasonló cipőben, most megmutatjuk a legjobb balatoni éttermek 2012-es listáját.

A hétvégi kánikulában sok szombathelyi inkább a Balatonra utazik kikapcsolódni. Ezen a hétvégén a vonyarcvashegyi strand szinte dugig megtelt, sokan inkább tovább autóztak Keszthely felé és egy másik Balatonparti települést választottak a kikapcsolódáshoz.

Ilyenkor jó magyar szokás szerint igyekszünk a strandi büféket is meglátogatni, lángost, hamburgert, hot- dogot tömni magunkba.  Igen ám, de sok vendéglátó, nem bírja a nagy rohamot. A 'sok lóvé kis minőség' a hétvégén is jellemezett néhány Balaton parti strandot. Szerkesztőségünk egyik tagjának például volt szerencséje a Gyenesdiási játékstrandon járni, ahol gyrosra fájt a foga. Hiába. Az egyik helyen kétszer felejtették el kihozni a rendelést. Egy kifejezetten  gyrosra specializálódott eladó pedig nyersen szolgálta fel a húst, így ezt azért kellett visszaküldeni a „feladónak.

Nyers húsból gyros a Balatonon

Kiküszöbölendő ezt, elkészült a legjobb balatoni éttermek 2012-es listája. Az összesítés szerint továbbra is a balatonszemesi Kistücsök étterem a legkedveltebb tóparti vendéglátóhely, akadnak azonban meglepetések is a listán. Annak sem kell azonban aggódnia, aki az étterminél alacsonyabb árfekvésű helyre menne - idén ugyanis újdonságként elkészítették a legjobb tóparti halsütők toplistáját is. A legjobb tizenegy balatoni halbüfé közé többek között siófoki, szigligeti, lellei, fűzfői és füredi árus is bekerült.

Fotó: penzcentrum.hu

A balatoni hal vagy hekk elkészítése is nagy dilemma lehet a gasztro strandolóknak.  Mert ugye friss halat szeretnénk, nem túlsütve, nem nyersen, olyan pont jól.  Erre is van megoldás. A  gasztronómiai magazin a legjobb éttermeken túl elkészítette a legjobb tóparti halsütők, halbüfék top 11-es listáját is. A legjobb tizenegy balatoni halbüfé közé többek között siófoki, szigligeti, lellei, fűzfői és füredi árus is bekerült. A magazin összeállítása szerint a prímet a siófoki Sió halsütő viszi, míg a képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokán Oszi bácsi szigligeti keszegsütője és a lellei Nádfedeles halsütő következik sorrendben. A legtöbb helyen persze hekket esznek az emberek, de a balatoni halakat: keszeget és süllőt is árulják.

Fotó: penzcentrum.hu

Azért, hogy ne csalódjunk a balatoni büfékben, három dolgot tehetünk. Kövessük a megadoott listát, együnk egyszerűt például lángost vagy palacsintát, vagy vigyünk magunkla sült húst, uborkát meg kenyeret.

közösség

további frisss

lap tetejére