Gigantikus mágneses vihar kezdődött

Frisss • 2013. június 28., péntek •
Óriási koronalyukat fotóztak a Napon. A sötét foltból süvítő napszél a hét végére ér el minket – számolt be a Hír24. A jelenség zavarokat okozhat.
Gigantikus mágneses vihar kezdődött

A koronalyukról június 25-én készített felvételeket a NASA napfigyelő műholdja. A korona csillagunk forró, külső rétege, ahol a koronában a mágneses erővonalak nem kanyarodnak vissza csillaguk felé, hanem szabadon kinyúlnak a világűrbe, onnan sok töltött részecske szökik ki, intenzív áramlatokat létrehozva a napszélben.

A mostani nyílásból érkező napszél a jelek szerint eléri a Földet, mivel a koronalyuk szinte közvetlenül a bolygónkra néz. Rendkívül nagy sebességgel áramlik, akár a 400 km/szekundumot is elérheti – írja a Hír24.

A jelenség zavarokat okozhat az elektromos berendezések működésében, beleértve a mobiltelefonokat is. Emellett nagyon veszélyesek az űrben elhelyezett műholdakra, de a repülőgépek technikai berendezését is zavarhatják – igaz, a repülésbiztonságot nem veszélyeztetik.

A napszél várhatóan június 28. és 29. között éri el bolygónkat, és akár napokba is telhet, amíg a Föld mágneses tere újra helyreáll.

közösség

további frisss

lap tetejére