Fehér lesz a karácsony? - Nem valószínű

• 2013. december 21., szombat •
Nemcsak az Időkép hosszútávú előrejelzésének lényegretörő összefoglalása állítja ezt, hanem a meteorológiai előrejelzésekkel foglalkozó honlapok sora. Összehasonlítottuk a prognózisokat, majd mérleget is vontunk.
Fehér lesz a karácsony? - Nem valószínű

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint december 24-én, kezdetben borult, párás idő lesz. A csapadékot tekintve legfeljebb szitálásra, ónos szitálásra, hószállingózásra számíthatunk. A szél a Nyugat-Dunántúlon helyenként élénk lesz,  ám a hőmérséklet nappal több fokkal fagypont felett alakul, és éjszaka sem kúszik sokkal 0 fok alá a hőmérők higanyszála. Az időjárás karácsony másnapján sem változik jelentősen, marad a borongós idő, csapadékra nincs kilátás, a szél azonban élénk marad, néhol erős lökések is kísérhetik.

Visszatérve az Időkép előrejelzésére, a portál szerint Szenteste inkább még csak a Dunántúlon, majd az ünnep első napján már egyre nagyobb területen felszakad a hidegpárna a megélénkülő, nyugaton meg is erősödő déli, délkeleti szél hatására. Ekkor inkább már csak az Északi-középhegység térségében maradhatnak hideg, nyirkos tájak, miközben máshol 5 fok fölé, sőt a Dunántúlon akár 10 fok közelébe emelkedhet a délutái órákra a hőmérséklet.

A Köpönyeg.hu is hasonló adatokkal szolgál, mint az OMSZ és az Időkép. Borongós, párás, barátságtalan időt ígérnek a Nyugat-Dunántúlra december 24-én. Az élénk szél és az elenyésző mennyiségű várható csapadék mellett - ami hószállingózás, szitálás formájában várható - a Köpönyeg óvatosabb a hőmérséklet csúcsértékének megadásával, itt csak +5 fok körüli értéket valószínűsítenek a térségben. Karácsony napján már derűlátóbb a honlap, +7 fokos legmagasabb nappali hőmérsékletet jelez, ami így is elmarad 1-3 fokkal a másik két, fentebb említett portálok előrejelzésénél.

A wunderground.com is jórészt felhős, párás időt jelez december 24-re, +7 fokos csúcsértékkel. A wunderground is élénk szelet ígér Szentestére, méghozzá 25 és 40 km/h közötti erősséggel. Karácsony napjára a portál +9 fokos legmagasabb nappali hőmésékletet valószínűsít, ám a szentestinél erősebb, 30 és 50 km/h közötti szélerősséggel.

Összegzésként elmondható, hogy borongós, párás, barátságtalan idő várható karácsonykor, erős széllel, csapadék nélkül, jó hír azonban, hogy a hőmérséklet fagypont felett alakul, néhol akár +10 fokot is mutatnak majd a hőmérők.

 

közösség

további frisss

lap tetejére