Napos lesz a január? - Ezt csináld Luca napján!

EB • 2012. december 13., csütörtök •
Számos népszokás, hiedelem kötődik december tizenharmadikához, Luca napjához. Régen dologtiltó nap is volt, tehát tilos volt fonni, sütni, mosni. Ha ezt nem is tartjuk be ma, búzát attól még ültethetünk!

Ki is volt Szent Luca?

Az előkelő szicíliai családban nevelkedett, keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták. Németországban kedvelt szent. Északon a Luca-menyasszonyt koszorúval és gyertyával 1780-ban említik először, a szokást újraélesztették Svédországban Nobel Alfréd halála évfordulójával összefüggésben. A Nobel-ünnepségek zárónapja december 13., és ezen a napon gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat.

Szent Luca

Ültessünk búzát!

E napon lapos tányérban búzaszemeket kezdtek csíráztatni az asszonyok ( lehetőleg a kemence közelében) naponta öntözték, és a növény fejlődéséből következtettek a jövő esztendő termésére.  Ha karácsony napján megfelelően erősek és magasak voltak a búzaszálak, a család megnyugodhatott.

Ma is jó program lehet gyereknek és felnőttnek egyaránt, ha gondoskodik néhány magocskáról. Ha szépen kifejlődött, lehet nyugodtan az ünnepi asztal dísze is: kössük át a cserepet szalaggal, közé pedig tűzzünk gyertyát!

Ilyen lesz az idő!

Állítólag Luca napja és a karácsony közötti 12 napból következtethetünk a következő esztendő 12 hónap időjárására. Tehát a következő esztendő januárjában a megfigyelési helyen olyan idő lesz (átlagosan), mint Luca napján, februárban olyan, mint Luca másnapján és így tovább egészen karácsonyig, ami a következő decemberi időjárásra utal.

Az asszonyok kísérleteztek azzal is, hogy a vöröshagymából lefejtettek 12 réteget, ez az év egy-egy hónapjának felelt meg. Mindegyikbe egy kevés sót szórtak, és amelyikben elolvadt, az a hónap esősnek ígérkezett, a többi száraznak

Lucázás”

A Luca-szék készítésről bizonyára már mindenki hallott.  Ezen a napon kezdték el faragni úgy, hogy minden nap csak egyetlen műveletet lehetett elvégezni, de karácsony szentestére készen kellett lennie. Az éjféli misére magukkal vitték, és ha ráálltak, meglátták a boszorkányokat.

közösség

további frisss

lap tetejére